Úgy tűnik, véget ér Szlovákiában a 4 éves rémálom, Robert Fico tragikomikus kormányzata távozni lesz kénytelen a hatalomból. Két hónappal ezelőtt ezt még kokamámorban sem gondolta volna senki. Nagyon úgy nézett ki, hogy a szlovák választók nagy részének mindaddig teljesen indifferens, hogy hetente hány korrupciós ügyre derül fény, amíg a magyarokat lehet kormányból szívatni. Mint ahogy arra sem számított senki sem, hogy a Magyar Koalíció Pártja kizúg a parlamentből, és a belőle kivált Híd-Most majdnem kétszer annyi szavazatot szerez. Bugár Béla is back, újra ő az elsőszámú Felvidéki Magyar.

Először Ficóhoz pár szót: egyáltalán nem lett népszerűtlenebb. Pártja 6 százalékkal többet kapott, mint 4 évvel ezelőtt. Csakhogy a szavazatokat éppen két koalíciós partnerétől csaklizta el, pont ezzel okozva kormánya vesztét, mivel Meciar pártja nem jutott be a parlamentbe. Slota pártja is épphogycsak, ám Meciar nélkül nincs kormányzáshoz elegendő képviselőjük. Fico újabb kormánya egészen pontosan 0,68 százaléknyi, Meciarról Ficóra átszavazón múlott, ennyivel maradt le ugyanis a parlamentről Meciar pártja.

Bennünket azonban jobban érdekel, hogy földcsuszamlásszerű változás történt a magyar pártok esetében. A magát az egység pártjának hazudó MKP arccal pofára esett, nemhogy a kormányba, még a parlamentbe sem jutott be. Ellentétben a leárulózott, a felvidéki magyarság megosztásával vádolt liberálisokkal, akik - szlovák jelöltekkel és választókkal kiegészülve - kétszerannyi szavazatot szerezve jutottak be a parlamentbe.

Holott a megosztás vádja sosem állt valós lábakon: az MKP eleve kényszerből, 3 jól megkülönböztethető pártból állt össze 1998-ban, az éppen akkor hatalmon lévő Meciar választási törvénye miatt. Az ezt követő 8 éves kormányzati aranykort lezáró bukással törvényszerűen felbomlott a kényszerített pártegység, kivált belőle a liberális szárny. A Csáky-féle vezetés azonban nem ismerte fel a stratégiaváltás szükségességét, azt, hogy csupán helyreállt a természetes állapot. Ehelyett belemerevedtek egy iszonyatosan hülye pózba, és azt hitték, továbbra is ők a felvidéki magyarság kizárólagos letéteményesei.  Nem azok, de valamiért ez nem esett le nekik. Magyar Koalíció Pártja, már a megnevezés is okafogyottá, hamissá vált, hiszen felbomlott a pártnak álcázott koalíció. Megosztók, árulók, szajkózták, jókora ördögöt felfestvén a falra, ezzel ugyanis csak egyetlen dolgot érhettek el: valóban megosztották szavazóikat, aminek egyenesági következménye, hogy az MKP kiesett a parlamentből.

A számokat nézve ugyanis az derül ki, hogy a szavazni hajlandó magyarok mintegy fele az MKP-ra, másik fele a Hídra szavazott. Miért is? Hosszú évtizedek óta tendencia, hogy a felvidéki magyar szülők egyharmada szlovák tanítási nyelvű iskolába íratja sarjait. A vegyes házasságok is gyakoriak. Ergo a magyar populáció jelentős hányadának egyáltalán nem elsőrendű a nemzetiségi szempont. Plusz természetszerűleg a magyarokkal házasodó, gyereküket magyar iskolába íratók egy része is liberális beálíltottságú, akiknek Csákyék radikalizálódó, és az ő magyarságukat kétségbe vonó retorikája joggal csíphette a szemét. A Híd ezt jó stratégiai érzékkel felismerte, és ami a döntő fontosságú: megfejelte mindezt ugyanennyi szlovák szavazattal, ugyanis jelöltlistájára felvett szlovák jelölteket is, ráadásul ismert személyiségeket. 14 leendő képviselőjük közül így lett 7 szlovák nemzetiségű, akiket többnyire nem befutó helyekről karikáztak előre a feltehetően szlovák szavazók. Paradox módon viszont az MKP kiesésével az a helyzet állt elő, amit talán a Híd sem akart: mostantól ők a felvidéki magyarok egyetlen legitim parlamenti ereje, mégha nem is mindenki akaratából. Ha az MKP-t végképp padlóra akarják küldeni, fel kell vállalniuk ezt a témát. Meg enélkül is. Arra is fel kell készlniük, hogy az MKP kívülről sokkal keményebb lesz, és ha Bugárék fikarcnyit is engednek a felvidéki magyarok érdekeiből, azonnal rájuk lesz sütve az árulás bélyege, ímmáron némi joggal.

És Magyarország? Orbán Viktor csúnyán megégett, az általa pénzzel és személyes támogatással favorizált MKP bebukott. Ez tulajdonképpen Orbán első választási veresége kétharmados győzelme óta. A Hídra szavazó magyarok ezzel feltehetőleg neki is üzentek: nem kérnek belőle. Nem szeretik ugyanis, ha másvalaki kénye-kedve szerint, és megkérdezésük nélkül felhasználják őket, döntenek róluk. Csáky beleesett a csapdába, feltétel nélkül bízott Orbán támogatásában, holott a régiúj magyar miniszterelnök őt is levegőnek nézte: semmibe vette azt a kérését, hogy a választásokig hanyagolja az érzékeny témákat. Orbánnak tehát döntenie kell: meghallgatja azokat, akiket állítólag kéviselni, védeni óhajt, vagy továbbra is magas lóról, saját vélt igazsága hamis tudatában, átnevelő szándékkal közelít.

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr582078300

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szlovákiai magyarok, és magyarok Szlovákiában 2010.06.14. 09:03:07

 A tegnapelőtti Szlovák parlamenti választások megmozgatták a Magyar közvéleményt is, számtalan publicisztika bogbejegyzés és komment született a témában, bizonyosan ez volt a nap híre, még a németek fergeteges játéka is eltörpült mellette.A magya...

Trackback: Gettópolitika 2010.06.14. 08:39:10

A határon túli magyarok nem elszigeteltségben élnek. Hogy ki magyar, szlovák vagy román, már egyáltalán nem olyan kérdés, mint évtizedekkel ezelőtt. (Tomáš Halász/TASR) Kiesett a parlamentből a szlovák választáson a Magyar Koalíció Pártja, bejutott v...

Trackback: Szlovákiai magyarok, és magyarok Szlovákiában 2010.06.14. 08:00:06

 A tegnapelőtti Szlovák parlamenti választások megmozgatták a Magyar közvéleményt is, számtalan publicisztika bogbejegyzés és komment született a témában, bizonyosan ez volt a nap híre, még a németek fergeteges játéka is eltörpült mellette.A magya...

Trackback: Felvidéki tanulságok 2010.06.13. 23:37:05

Miközben vannak, akik szlovák bölcsességről, Fico elképesztő bukásáról írnak, az előzetes szlovák eredmények alapján két dolgot lehet csak biztosan kijelenteni. Egyrészt, a Fico által fémjelzett demagóg politizálás továbbra is nagyon sikeres maradt ész...

Trackback: A Felvidék a nyugalomra voksolt 2010.06.13. 23:01:07

Miközben a világ a futball VB lázában ég, és idegeire megy a vuvuzela folytonosan zümmögő hangja, Szlovákiában parlamenti választások voltak. Mi az, amit biztosan tudhatunk? Az MKP - amit az egyszerűség

Trackback: A Fidesz második elk***sa, Szlovákia választott 2010.06.13. 21:17:48

A Fidesz zseniálisan egyedülálló politikáját csodálva most kivételesen nem nekünk kell felcsatolni a szopóálarcot. Ezt megtehetik a felvidéki magyarok. Azaz pontosabban, ők mondtak nemet a kettős-állampolgárság kényszerébe passzírozott MKP-ra. Azonban ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medve19 2010.06.13. 22:21:47

@Roderich: Mely tények bizonyítják ezt az evidenciát pontosan?

Roderich 2010.06.13. 22:24:23

@antho: Az a 7 magyar képviselő pedig nem ellenzékben, hanem kormánypozícióban lesz. Nagyon nem mindegy! Az MKP hiába került volna be, elcseszett politikája miatt valószínűleg meg sem hívták volna a koalíciós tárgyalásokra, hiszen nélküle is meg lett volna a többség. Ez a különbség.

Lapuli 2010.06.13. 22:25:15

@Roderich: az arroganciát még elfogadom annyiban, hogy valóban egyeztetni kellett volna, de hogy érzéketlen? Érzéketlen az mszp és az szdsz. ELhiheted, hogy ezzel Orbán és a Fidesz nem nyert szavazókat (igaz, nem is vesztett), és még egy választójogi törvény módosítással se lenne beljebb. Szóval azért ez egy szimbolikus gesztus alapvetően (kivéve az ukrajnai és szerbia magyarokat, mert nekik ez a hétköznapokban is sokat jelenthet). A kivitelezésen lehet vitatkozni, de az érzéketlenség szerintem elhamarkodott vád.

Roderich 2010.06.13. 22:27:24

@Lapuli: jó, elismerem - nem érzéketlen, "csak" arrogáns

antho 2010.06.13. 22:28:45

@Roderich:
@Lapuli:
A Fidesz nem akarja megadni a ht magyaroknak a szavazati jogot! Fogjátok már föl!!!
2. Medve 19-nek igaza van a 2-ős állampolgárság nem kötelező. Ez egy lehetőség. Aki akarja felveszi, aki nem az nem. Slusszpassz.
3. Magyarázzátok már el nekem, hogy ha a környező országokban kezdve Szlovákiával folytatva Szerbiával és Romániával mindenhol van 2-ős állampolgárság (mint írtam néhol szavazati joggal megspékelve) akkor annak magyarországi bevezetése miért érzéketlen és arrogáns? Miért? Miért? Miért? Ezt én nem tudom megérteni.

Roderich 2010.06.13. 22:32:12

@medve19: "Úgy gondolom, kívülről, Radicováék nem sokkal különbek Ficóéknál a magyarokra nézvést." - ezt azért írod le, mert nem itt élsz, és ezek szerint nem is nagyon látod át a dolgokat. Az egy dolog, hogy a kettős állampolgárságot ők is elítélik (de legalább hajlandóak lennének tárgyalni róla, már ebben is különböznek), de ami a fő: sosem indítanának mondjuk támadást a magyar iskolák ellen. És a mi szemszögünkből ez a fontosabb.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.06.13. 22:34:11

KicsiÉN-t kimoderálni, örökre kitiltani.

Bugár nagyon jó, nagy kár, hogy annak idején Csáky legyőzte.

Lapuli 2010.06.13. 22:35:36

@antho: Olvasd el, amit írtam.

1. Magyarország nem vezetett be kettős állampolgárságot, hanem kedvezményes honosítást tett lehetővé.

2. Szerintem ez egy helyes döntés.

3. Ez a szlovákiai magyarok helyzetére annyiban nem gyakorol hatást, hogy mint EU állampolgárok, gyakorlatilag korlátozások nélkül élhetnek, dolgozhatnak, tanulhatnak Mo-n, és egész Európában.

4. Ez nem igaz viszont az ukrajnai, szerbiai, horvátországi magyarokra. Nekik a szimbolikus gesztuson túl, ez egy óriási lehetőség.

5. Szerintem sem akarnak szavazati jogot adni a HTM-oknak, mert nem lenne sok értelme, de kizárni sem lehet egy választójogi tv módosítás lehetőségét.

6. Szerintem nem érzéketlen a Fidesz, hiszen nem nyert ezzel semmit politikailag.

7. Abban viszont van némi igazság, hogy egyezettni kellett volna a reprezentatív magyar érdekképviselelti szervezetekkel. Pl. bár előrelépés az állampolgáráság, így a magyar igazolványt elvesztik, akik kiváltották, ezzel pedig kedvezményektől esnek el. Ezt pl. nem rendezte senki.

Roderich 2010.06.13. 22:36:56

@antho: Nyugi... A módszer volt arrogáns, vagy legalábbis "türelmetlen". Ha Orbán hajlandó lett volna várni, ahogy az MKP és a HÍD is kérte, akkor az SNS ma parlamenten kívül van. És nekünk ez se mindegy!

Lapuli 2010.06.13. 22:42:13

@Roderich: jó, csak tudod, mindig lesz miért igazodni a szlovákokhoz. Ha ebből indulunk ki, sose lesz kedvezményes honosítás. Te amúgy kiváltottad volna a magyar állampolgáráságot? Ha igen: a szimbolikus gesztuson kívül lett volna bármi hasznod belőle?

A másik része a dolognak, hogy Szlovákia ezzel a lépéssel elvágta a külföldön élő szlovákokat (kutatók, művászek, sportolók, pizzafutárok) attól, hogy állampolgárságot szerezzenek abban az államban, ahol élnek (vagy elvesztik a szlovákot). És a sok hülye még tapsol is hozzá. Szerintem ez az igazán beteg dolog.

gyilkos fűegér 2010.06.13. 22:54:23

A kettős állampolgárság EGYETLEN célja, hogy a külhoni magyaroknak szavazati jogot adjanak, ezt nem mástól, hanem magától Mikola dr-tól tudjuk. Elég szánalmas, ahogy a jobberek újra meg újra hülyének tettetik magukat ebben a kérdésben.

Kicsi Ént nem lehetne tényleg kibaszni innen?

medve19 2010.06.13. 22:58:41

@Roderich: Tény, nem ott élek, s nem is minősítem a döntéseteket. Ettől függetlenül lehet véleményem. S, hidd el igyekeztem tájékozódni, már csak azért is mert nem szeretem a békétlenséget.
De pontosan ez a bajom az egész szlovák politikával. Messze szélsőségesebb, primitívebb, mint a magyar. Itt is vannak begőzöltek, de nem felelős posztokon.
Lehet rosszul emlékszem, de Dzurindáék alakították át a közigazgatás, s úgy hírlett a magyaroknak nem vált előnyére.
Vagy nem Dzurinda volt, aki lemondta a találálkozóját Medgyessyvel, mert meg merte emélíteni Benest, meg a dekrétumait.
Nyíltan magyarellenes döntéseket hozott a most bukott koalíció. Melyik szlovák párt lépett föl a "túlkapások" miatt?
A kettős állampolgárság törvénye nyilvánvalóan nem irányul egyetlen ország ellen sem. Akkor miért is érdem, hogy hajlandóak tárgyalni róla? S valójában ki is az arrogáns? Tudod innen nézve, meg éppen a szlovákok! De még mennyire! Már csak azért is, mert én nem látom, miért arrgoáns, a kettős állampolgárság törvényének bevezetése?

Lehet nem látom át a helyzetet, de ha gondolod eloszlathatod a homályt, ahelyett, hogy kioktatsz.

medve19 2010.06.13. 23:05:19

@Lapuli: Reprezentatív képvislet Felvidéken eddig az MKP volt. A könnyített állampolgárságról meg egyetértés volt. A határontúliakat képviselők szerint is szükség volt rá. Még Bugár is ezen a véleményen volt.
Egyébként, azut miért nem vetjük föl, hogy a magyarellens megnyilvánulások Szlovákiában a magyar belpolitikai helyzetre negatívan hatott, mert megerősödtek a szélsőséges hangok?

Lapuli 2010.06.13. 23:07:51

@medve19: Igen, de ha igaz a poszt, akkor ők is azt kérték, hogy halasszák el a bevezetést. Vagy tévedne posztíró?

Lapuli 2010.06.13. 23:09:49

@medve19: "Egyébként, azut miért nem vetjük föl, hogy a magyarellens megnyilvánulások Szlovákiában a magyar belpolitikai helyzetre negatívan hatott, mert megerősödtek a szélsőséges hangok? " -szerintem ne sülyedjünk le a szimtjükre (mármint a SK politikusokéra)

Roderich 2010.06.13. 23:14:12

@medve19: Én a magyar belpolitikát, kisebbségi politikát nem minősítettem, mert nem vagyok elég tájékozott ebben az ügyben. Csakis Orbánnak egy bizonyos lépéséről alkottam véleményt. A tárgyaláshoz meg mindig két fél kell, s eddig a Fidesz sem volt túl készséges ezügyben. A közigazgatást meg a Mečiar-érában alakították át - legalábbis nekem így rémlik.
Utólagos elnézésedet kérem, célom éppen a homály eloszlatása, nem a kioktatás volt.

dr. emmett brown 2010.06.13. 23:20:21

@Lapuli:
Üdv, látom több helyen is kifogásolod a szlovák politikához való igazodást. Valóban határozottabb külpolitikára van szükség, és nem annak kéne a fő szempontnak lennie, hogy tartsuk szem előtt az érzékenységüket.
De.
A kettős állampolgárságkörüli cirkusz úgy kellett a Smernek meg az SNS-nek, mint falat kenyér. Ebben az esetben pont a magyar politika igazodott ezeknek az elvárásaihoz.

dr. emmett brown 2010.06.13. 23:27:31

@Roderich:
Bocs, h kijavítalak, de a közigazgatási reformot is Dzurindáék vitték át. Összeállítottak egy szakértői csapatot, amely kidolgozott több variánst, amelyek figyelembe vették a természeti-földrajzi adottságok mellett a történelmi vármegyerendszert is, aztán amikor szavaztak róla, Dzurindáék is ellene szavaztak, mert lett volna egy magyar többségű megye is...

2010.06.13. 23:27:44

'Először Ficóhoz pár szót: egyáltalán nem lett népszerűtlenebb. Pártja 6 százalékkal többet kapott, mint 4 évvel ezelőtt.'
'Fico újabb kormánya egészen pontosan 0,68 százaléknyi, Meciarról Ficóra átszavazón múlott'

Ez lenne a liberális Felvidék? Szerintem nagy tévedés.

Nem olvastam végig az e
összes kommentet, úgyhogy bocs, ha már írta volna valaki.

Kacsinecz K. 2010.06.13. 23:29:32

@Lapuli: Gondold át józan paraszti ésszel, melyik a jobb variáns:
A) Elküldöm a leendő külügyminiszteremet egy szomszédos országba, ahol köztudottan megyarellenes párt kormányoz, hogy tudassa e kormány külügyminiszterével: márpedig mi a ti országotokban élő magyaroknak állampolgárságot adunk, s erről vita nincs. A reakció, következmény olyan lett, amilyen, most már csak maximum a szart lehet visszalapátolni a lóba.
B) Megvárom, hogy e szomszédos ország magyarellenes kormánya megbukik, tárgyalásokat kezdeményezek az új partnerrel (ahogyan egyébként azt a két ország közt megkötött korábbi szerződés is előírja), és igyekszem olyan kompromisszumot kötni, amelyik a leginkább megfelel az ott élő magyarság számára.

gyilkos fűegér 2010.06.13. 23:38:50

Helyettem inkább kicsi ént moderálnád, baszod

tron.encom 2010.06.13. 23:46:43

Nekem úgy tűnik hogy a szlovákiai magyarság az asszimilációt választotta. Lelkük rajta. Ezzel mi itt magyarországon mást nem tehetünk mint tudomásul vesszük, és erőforrásainkat azokra a határontúliakra fordítjuk akik magyarok akarnak maradni.

the_line 2010.06.13. 23:52:29

Nah azért az állampolgárság kiterjesztése más országokban TÖMEGESEN élő személyekre eléggé nem belpolitikai kérdés... Persze egyfelől igen: Miért is tette ezt a FIDESZ? 1. szavazójogot akar adni abban a hiszemben, hogy őrá szavaznak, mert ő tényleg abban él, hogy a határon túliak benne látják a védelmezőt, 2. közvetlenebb belpol szándékkal: szimbolikus kormányzást akar, hogy itt a nagy nemzeti tudat lengjen be mindent(legalábbis a választók stabil többségét), és olyan picsa dolgokkal ne is foglalkozzon az egyszeri választó, mint a gazdaság helyzete, a nomenklatúra államra telepedése, az állam(-i politika) toleranciájának szűkülése(pl sajtómonopolizálás), vagy korrupció (haverok kifizetése). Ezt kezdték megvalósítani ezerrel, ennyi.

De hogy gyakorlatban ez nem érinti a külkapcsolatot, a környező országokkal való kapcsolatot??? Hát rohadtul de... És most nem kell példálózni más országokkal, mert azoknak vagy nincsen más országban számottevő (politikai) erőt képviselő kisebbségük, vagy (pl Románia esetében) éppen hogy annyian vannak (Moldova), hogy az nem is kisebbség, hanem fél ország, amely deklaráltan szeretne Romániához csatlakozni, és ezt a hivatalos román politika is támogatja (tehát ott nincs feszültségkeltés, mivel már kikristályosodott a szinte kibékíthetetlen szembenállás), ezért ad, és ezért így állampolgárságot.

Az állampolgárság végletekig megkönnyített megadását én személy szerint támogatom, de amikor egy január 1-től (!!!) hatályba lépő jogszabályt nem bír eltolni néhány héttel a felvidéki magyarok (akik azért a 2. legnagyobb ht közösség, tehát ha értük akarna cselekedni azért minimum figyelembe kéne venni őket) kedvéért. Szerintem ez simán csak annyit jelenthet, hogy Orbán remélte, hogy ezzel hozzásegíti Ficot meg az SNS-t a győzelemhez (ezek után még jobban kiélheti magát a nagymagyar vs magyargyűlölő politikai erőterében).

Egyébként ha nem akarsz a szlovákiai választásról olvasni, nem kell ráklikkelni, az újságban is átugorhatod, sztem érdekes, és az elmúlt időben ez a magyarországi politikában is kitüntetett helyet kapott. Egyébként amellett, hogy engem érdekel, mi van odaát, én amellett lennék, hogy a MAGYARORSZÁGI POLITIKA NE SZÓLJON BELE a határon túliak ügyeibe, mert érthető, hogy K-Európában mindenki idegesen reagál, ha beleszólnak a saját országuk dolgaiba, ezt látni kell. A kisebbségeket kulturálisan kellene komolyan támogatni, de politikailag csak a legeslegszükségesebb esetben, és a legszükségesebb mértékig, mert egyszerűen nem hiteles, és totál érthetően ellenérzést szül, ha egy másik ország mondja meg a frankót, míg ha az ott élők állnak ki, és vívják meg a maguk harcát, vagy egyszerűen fellépnek az érdekeiért, az jóval hitelesebb, lévén hogy ők konkrétan azon ország államalkotó tényezői, ott élnek, ott dolgoznak, ott vannak az érdekeik. Ez a harc ha nem is megy simán, sokkalta több eredménnyel kecsegtet, mint ha a konfrontációt, a külső befolyásolást erőltetjük.

Felháborító, hogy egyesek fórumokon már olyanokat mondanak, hogy "ők már nem is magyarok", meg "le kell mondanunk róluk", meg hogy "még magyarul beszélő szlovákok". Had öntsék már el, hogy mit akarnak, mi az érdekük, de itt az idióta nacionalizmus már odáig megy, hogy mindenkit bélyegez, hogy ki a magyar és ki nem, mert aki magyar velünk tart, aki nem az idegenszívű. Nyilván én se vagyok magyar e szerint (már régóta) Magyarországon, végül is örülök, hogy most már a határon túl is vannak magyarul beszélő idegenszívű nemzettársaim :)

medve19 2010.06.13. 23:59:43

@Roderich: A Fidesz soha sem mondott mást, mint hogy tárgyaljanak, ha majd minden adott lesz ehhez. De ez egy Magyarországon hatályos törvény. S ezt a törvényt szinte 100%-os jóváhagyással fogadta el az Országgyűlés. Nem látom Orbán arroganciáját, de nem akarlak ezzel nyúzni.

"A kormány az 1999. október 21-i ülésén megbízást adott egy kormány szintű koordinációs csoportnak arra, hogy készítsen a kormány számára tájékoztató anyagot a közigazgatási reform előkészületeinek állásáról. Ez elkészült, és a kidolgozott anyaghoz a feladattal megbízott munkacsoport részéről a koalíciós partnerekkel nem egyeztetett tervezetet is csatoltak a területi felosztás jövőjére vonatkozóan. A tervezet olyan területi felosztást tartalmazott, amely ellentétben állt az MKP és a szlovákiai magyarság érdekeivel, mert az a magyarlakta területek további közigazgatási szétszaggatását célozta meg. /75/ Az MKP a Koalíciós Tanács ülésén kérte, hogy tervezetet vegyék le a kormány programjáról. Elfogadhatatlan a dél-szlovákiai területek "újra szalámizása" - nyilatkozta Kvarda József az Új Szóban. (A jelentés szerint Szlovákiát 13 régióra és 82 járásra osztanák, s ezen belül a Pozsony-vidék régióhoz tartozna Dunaszerdahely és Szenc is, a nagyszombati régióhoz Galánta és Vágsellye, az alsó-nyitrai régióhoz Nyitra, Érsekujvár, Léva Párkány és Komárom.)"
"A fentiek mutatták a szlovák kormánykörök törekvéseit, amelyek a magyarlakta területek további szétszaggatására irányultak, ami társadalmilag, gazdaságilag valójában az országnak sem előnyös."
"2000. április 11-én tehát a kormány elfogadta a közigazgatási reform koncepcióját"
Tegyük hozzá, hogy a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény az MKP ellenében fogadták el 1999-ben. Csak a tárgyalások kérdéséhez. Ugye ekkor Dzurinda volt a miniszterelnök.

Thresher 2010.06.14. 00:23:27

Nekem abből az jött le, hogy a hazaszeretet szép dolog, de sovinista nacionalizmus nem az...

kurgan 2010.06.14. 00:48:46

@antho: csákyék nem voltak képesek a konfliktust megoldani párton belül, persze annyira aztán bb-ék se merőltették, ekkora belső feszültséget pedig egy szervezet sem bír el. fölösleges bárminek a szétveréséről beszélni, szétvált aminek szét kellett válnia.
@medve19: persze, a felvilágosult szlovák politika a tegnapi napig különféle törvényekkel drezírozta a magyarjait.. a leendő kormánypártok egy részével egyetértésben. egy szóval sem állítottam hogy leszarják, hogy magyarok. csak nem elsőrendű szempont.

kackackukac 2010.06.14. 01:06:54

@kurgan: a jobboldal pontosan ugyanúgy használja ki a külföldi magyar kisebbségeket, mint anno a baloldal a melegeket és a cigányokat...
nem ahosszútávú érdekeiket nézik, csak felhasználják és árkokat ásnak/mélyítenek a hatalmas "segítségükkel".
Fingjuk sincs semmiről, csak egy jelkép, amit mutogatnak, csupa képmutatás az egész politika.

Nekem speciel tetszik a cikked. Higgadt.

Thresher 2010.06.14. 01:09:12

Más: Schmitt Pál ma beszélt a Kossuthon, nem tartom egy okos embernek, de volt egy érdekes gondolata: Magyarországon rengeteg kocsin van Nagy-Magyarország matrica, de mégse hallani arról, hogy eme rengeteg kocsi tulajdonosai elmentek volna a szomszédba, a "testvéreket" meglátogatni...

Kicsit szomorú... Megy a magyarkodás, a Székely Himnuszozás, a tesvériség, meg magyar kultúra szerves részei stb, miközben sokan leszarjuk a határontúliakat. Ilyen szempontból igen, én is, nincs kapcsolatom a trianoni magyarokkal, de nem is hazudom hogy van.
Ellenben én is valamilyen szinten vagyok "tört" magyar: Apám magyar, de anyám lengyel, állampolgárságom is az volt születésemkor, de magyarnak tartom az anyanyelvemet, és a magyar állampolgárság "elnyerése" is kb. annyira volt nekem ünnepélyes, mint hogy elismerték volna hogy férfi vagyok. Tudom hogy az vagyok, ahogy tudom hogy magyar vagyok. Szaros papír ezen nem változtat. Szóval magyar vagyok, de közben eszembe nem jutna szégyelni magyam vagy letagadni hogy lengyel is. A kultúra, az élményeim, az ismerőseim Magyarországhoz kötnek, de lengyelnek is tartom magam. Hülye dolog, aki élete végig egy országban él vagy származik, nem érti meg. Én igen, el tudom ezt rakni magamban, ugyanis én a hazaszeretetre nem ugy gondolok mint olyan dologra, amit genetikailag örökölni lehet, vagy kell. Lehet hogy majd kiköltözök Varsóba, és ott élek életem végig. Akkor könnyen elképzelhető hogy 60 évesen lengyelnek fogom magam gondolni, és csak utána magyarnak. Sokaknak ez hazaárulás, én meg azt mondom hogy a nemzeti identitást gondozni kell, mint a nyelvet. Magyarnak lenni is felejthető, ahogy közben én megtanulni is tudtam.

Mert közben vicces, hogy áruloknak nevezik egy-páran a Hídat, mert "asszimilálodik"... Gondolom az ilyen ember kocsiján meg polóján szintén ott a Nagy-Magyarország, és nagy hangon megmondja ki a magyar... Nem kéne, már csak logikailag se, mert lehet hogy "csak" 7 magyar lesz a parlamentben, de ott vannak, közben nagyon úgy tűnik hogy kormányon is, és nem ellenzékben fognak a szélbe dumálni.

sárkányfő 2010.06.14. 01:19:32

A kettős állampolgárságról szóló törvény 2011. jan. 1.-én lép hatályba.

Ennek fényében végképp nem értem miért kellett sietni vele.

Mindegy, Slota bent van, késő bánat, eh :(

halbikvera 2010.06.14. 01:23:38

áááá, olyan emberek vannak...
Még ha egy határon túli szájából hallanám, de könyörgöm, egy belföldön élő magyaréból... Miért fáj egy magyarországi magyarnak az, ha a határon túl ragadt magyarok egy részének van annyi realitásérzéke, hogy felfogják, másik országban élnek? Miért baj az, ha a magyarságuk mellett szlovákok is? Nem az lenne a normális, ha nem az etnikai dolgok lennének előtérben? Nem az az ideális, ha a kutyát sem érdekli, melyik felvidéki ember szlovák, s melyik magyar?
Annak meg kimondottan örülök, hogy egy olyan "magyar" pártot juttatak be, amelynek elsődleges jellemzője nem az, hogy magyar. De szidjatok nyugodtan, úgyis megkapom, hogy nem vagyok elég nacionalista. Szerencsére tényleg nem.

sárkányfő 2010.06.14. 01:31:30

@halbikvera: ne hagyd, hogy pár idióta felhúzzon. ugyanezek az idióták itt belföldön is kapásból le antimagyarozzák azt, aki nem azt mondja amit ők. most eme szokásukat terjesztik ki külföldre is. ez csak annak lehet meglepetés, aki nem figyeli az itteni politikát.

senkinek nincs joga kétségbe vonni az identitásotokat és választásaitokat. aki azt hiszi ehhez joga van, az ostoba arrogáns pökhendi és idióta.

halbikvera 2010.06.14. 01:39:48

Közben olvasgattam más helyeken is, úgy nézem, ez lesz az új trend sajnos. A szlovákiai magyarok immár megvetendő páriák, nem lojálisak a magyarsághoz, "szloválbérencek" és "szeretnek asszimilálódni". Remélem, azért odaát nem keserít el ez senkit. Én kérek elnézést.

mikénehavóna 2010.06.14. 02:00:44

@Lapuli: mi a fészkes fene jelentősége van az állampolgárságnak, amikor szabadon, bárhol le lehet telepedni, munkát vállalni, vállalkozni Európában?

borzzz 2010.06.14. 02:59:10

@tron.encom: "Nekem úgy tűnik hogy a szlovákiai magyarság az asszimilációt választotta. Lelkük rajta."

Már megbocsáss, de ilyet mondani arrogancia. Egyfelől ha a Trianon óta eltelt 90 évben, amelynek voltak nagyon sötét időszakai, nem olvadtak be, akkor milyen alapon mersz arra célozni, hogy most éppen arra készülnek. Egyáltalán, le kéne már szállni arról, hogy mi mondjuk meg a határontúliaknak, milyen az igazi magyarság, és mit kell tenniük, kire kell szavazniuk, hogy megfeleljenek a mi magas mércénknek.
A mi dolgunk az lenne, hogy támogassuk az anyaországgal való gazdasági és kulturális kapcsolataikat, nem utolsósorban pedig egy sikeres, vonzó hellyé tenni saját országunkat, amire a határon túliak is büszkék lehetnek. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a csinos árkainkat, kudarcainkat és hülyeségeinket akarjuk exportálni nekik, és sértésnek vesszük, ha ezekből nem kérnek:-))

Ol_Sanchez 2010.06.14. 03:26:21

Magyar az aki annak erzi magat. Semmi koze ahhoz, hogy kire szavaz, vagy melyik orszagban el. Ilyen egyszeru. Aki ezt keptelen felfogni, azzal nincs is erteleme errol a kerdesrol vitazni.

avram iancu 2010.06.14. 03:58:48

Nekem az tetszik, hogy ha egy liberális 12%-ot kap, akkor úgy érzi, hogy megnyerte a választást. A másik meg 70%-kal se merjen alkotmányozni. lol.

avram iancu 2010.06.14. 04:03:56

Nekem az tetszik, hogy ha egy liberális 12%-ot kap, akkor úgy érzi, hogy megnyerte a választást. A másik meg 70%-kal se merjen alkotmányozni. lol.

avram iancu 2010.06.14. 04:20:50

@Roderich: Biztos:). A szlovák választót meg 100% hülyének nézed, aki nem tud előre gondolkodni.

avram iancu 2010.06.14. 04:25:10

Azért az érdekes, hogy ha a liberális 12%-ot kap, akkor úgy érzi, hogy megnyerte a választást. lol.

avram iancu 2010.06.14. 04:31:45

@the_line: "nem is magyarok"-hoz
Azért azt remélem belátod, hogy a felvidéki magyarság egy 90 éve kontraszelektált banda, ennek minden következményével együtt.

Mr. Rustical 2010.06.14. 05:57:46

@halbikvera: Hogyha kicsit is jártas lennél határon túli ügyekben, akkor tudnád, hogy itt azok az emberek érzik magukat kicsit románnak (vagy amott szlováknak) akiknek a gyerekei már egyáltalán nem lesznek egy kicsit se magyarok.
Persze ha valaki így akarja, csinálja, de ne tegyünk már úgy, mintha ez nem az asszimiláció útja lenne.
Egyértelmű, hogy Bugárék az asszimiláció útját választották, és ezt ők maguk is felvállalják. Álságos érvelés itt arra hivatkozni, hogy mindenki úgy lehet magyar, ahogy ő akar (például úgy is, hogy szlovák iskolába járatja a gyerekét, például úgy is, hogy magyarul meg sem tanítja).

Magyarnak lenni egy közösséghez való tartozást jelent, és ez természetéből adódódan nem magánügy, és nem annyiból áll, hogy elböffentem magamat egy blogon, hogy én magyar vagyok.
Ennek a kijelentésnek semmi tartalma nincs, ha közben nem viselkedek a közösség tagjaként. A közösség többi tagjának pedig igenis van joga megítélni, hogy úgy viselkedek-e, vagy sem. Üsd fel a szociológia tankönyvet, nézd meg, mi a definíciója a csoporthoz való tartozásnak.

Ezzel szemben itt axiómaként kezelitek, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy ki miként magyar. Nem igaz, minden más magyarnak joga van véleményt formálni arról, hogy a közösség bármelyik tagjának bármelyik közéleti cselekedete (mint amilyen a közéleti szereplés a szavazás, vagy akár az iskola választás) illik-e a közösség szelleméhez vagy sem.

Nyilván komoly véleményt formálni csak egyes emberek cselekedeteiről, és csak a helyzet ismeretében lehet, és nem lehet 200,000 szavazót egy mondatban jellemezni. Mégis, aki azt mondja, hogy a Hídra szavazó magyarok közül nagyon sokan eléggé előre haladtak már az asszimiláció útján, az szerintem elég jól közelíti az igazságot.
Ezzel nem hiszem, hogy megsértenénk őket, nyilván jó dolognak, vagy kisebb rossznak tartják az asszimilációt, azért választották ezt az utat.

Azt sem látom, hogy miért gondolod, hogy tapsolni kéne ehhez a magatartáshoz azoknak, akik viszont szeretnék a magyar közösséget fenntartani nemcsak a maguk, hanem a gyerekeik számára is. Az ő szemükben - az enyémben is - az asszimiláció árulást jelent, bár nyilván nem kriminológiai értelmben használjuk ilyenkor a szót. Valaki az én közösségemből kiszakította magát, és átállt egy olyan közösségbe, amelynek célja az enyémet megszüntetni - minek szokták nevezni az ilyesmit?

Tehát akik itt árulóznak, azok valóban durván általánosítanak, és adott esetben nagy számú embert illetnek igaztalan váddal, de azért nem teljesen a levegőbe beszélnek. Jó lenne csínján bánni az ilyen kifejezésekkel, jó lenne nem általánosítani, de nyilván elkeseredettek és dühösek - jó okuk van rá.

Ja, és persze mindenkinek joga van mindenféléhez, mindenkinek joga van árulóvá válni, mindenkinek joga van árulózni a másikat, stb., stb.

Mr. Rustical 2010.06.14. 06:19:31

@borzzz: Például abból, hogy a magyarok 30%-a nem járatja magyar iskolában a gyerekét. Például abból, hogy a vegyes házasságokban a gyerekeket nem tanítják meg magyarul. Stb.

Egyébként igazad van, ezt kell tenni, amit írsz. Ezeken túlmenően viszont mindenkinek - így Orbán Viktornak is - lehet véleménye arról, hogy mi a jó a felvidéki magyaroknak, és jól teszi, ha ezt el is mondja. Sőt, arról is lehet véleménye, hogy melyik felvidékli magyar politikust tartja alkalmasabbnak a közösségi érdekek képviseletére, és jól teszi, ha ezt is elmondja.
A magyar nemzet egy politikai közösséget alkot, az ilyen vélemény-nyilvánítások természetesek. Ideje lenne megszokni, hogy az erdélyi, felvidéki, stb. magyarok nem románok, szlovákok, stb., akik megtanultak kicsit magyarul, hanem a nemzet részei.

valerio 2010.06.14. 07:13:21

Csak így éhgyomorra: mi az, hogy magyar "populáció"? Lem értek libsiül, elmagyarázná nekem veleki?

Rob67 2010.06.14. 07:59:53

@antho: Mintha a korai Orbán Viktort hallanám :)
Az MKP nem is vesztett a választásokon...
Vitya is ezt mondta minden elbukott választás után.
Minden alkalommal beszartam a röhögéstől.
Miért van az hogy ameddig nem vagy politikus addig pontosan ismered a világ működési rendszerét, mitán azzá válsz mér valahogyan semmit sem értesz?
Ezt a gondolkodásmódot aztén a követők is gyorsan átveszik.
Ez annyira mókás, lenne ha nem erre épülne a Pannon Puma élete...

Rob67 2010.06.14. 08:04:27

@Mr. Rustical: B@zdmeg, mindig ez a kurva ezeréves ellenségkép lebeg minden ultramagyar szeme előtt?
Nekünk mindig kell egy áruló akire lehet mutogatni és a rossz sorsunkért hibáztatni?
Most nálad az az áruló aki a Hídra szavazott és més utat vélaszt?

Erdőtársulás 2010.06.14. 08:23:13

Szerintem ez egy remek post.

tron.encom 2010.06.14. 08:29:15

@tron.encom: "Nekem úgy tűnik hogy a szlovákiai magyarság az asszimilációt választotta. Lelkük rajta."

@borzzz: Már megbocsáss, de ilyet mondani arrogancia.

Na meg van az új slágerszó a baloldalon : "arrogancia". Ezt tolják most ezerrel mindenhol. :)
Ez nem arrognacia kedves borzz csak egy egyszerű ténymegállapítás. Akkor is az ha nem minden bugárra szavazó tudja hogy valójában mire szavazott. Ők óriásit fognak csalódni. Mi már itthon szerencsére túl vagyunk ezen a liberális kamun amit most a kintiekkel etetnek.
Bővebben kifejtve olvasd el Mr. Rustical 2010.06.14. 05:57:46 postját. Sok benne az igazság.

tolsztoj 2010.06.14. 08:35:01

"A magyar populáció jelentős hányadánál egyáltalán nem első a nemzetiségi szempont."

Ez egyértelmű.
A szlovák populáció "jelentős hányadánál" viszont IGEN. Nagyonis ELSŐ a NEMZETI SZEMPONT.
Ezért fogy a magyarság, ezért szlovákosodtak el azelőtt 700-800 éven keresztül prosperáló magyar városok, tiszta magyar lakossággal - ma már örülünk, ha pl.Losoncon, Rozsnyón, Léván magyar szót hallunk az utcán - mert olyan ritka lett már mint a fehér holló.
Dehát mi magyarok olyan önfeladó nemzet vagyunk - eltérően a románoktól, csehektől, szlovákoktól, ukránoktól, szlovénektől,lengyelektől,horvátoktól.

Ezzel a választással saját magukat írták le a felvidéki magyarok - ha egyáltalán magyaroknak lehet őket nevezni - ahogy valaki nagyon találóan megjegyezte ők a pre- vagy előszlovákok, csak idő kérdése amikor a pre- előtag elmarad....
Egyszóval, ma már Felvidéken nem 0,5 millió magyar él, hanem maximum 100-150 ezer...hát ide jutottunk - köszönjük csehek, köszönjük szlovák soviniszták, köszönjük Bugárék - és köszönjük kedves előszlovákok...

medve19 2010.06.14. 08:58:51

@borzzz: Szerintem a posztíró is arra célzott, hogy a felvidékieknek nem fontos - nem elsőrendűen fontos - a magyarságuk: "Hosszú évtizedek óta tendencia, hogy a felvidéki magyar szülők egyharmada szlovák tanítási nyelvű iskolába íratja sarjait. A vegyes házasságok is gyakoriak. Ergo a magyar populáció jelentős hányadának egyáltalán nem elsőrendű a nemzetiségi szempont."
Mi a kérdés? Miért arrogancia, ha ezt innen is megállapítja valaki? Nézd csak meg a sok magyar nevű szlovákot (Lubomir Andrássy például). Ez nem a választás miatt kialakult vélemény, az csak az apropó.
A fene sem mondja meg nekik, hogy kire szavazzanak, mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja. Milyen alapon tennénk ilyet.

Jómagam, úgy érzem, hogy Felvidéken a Duray, Csáky vonal vált inkább vállalhatatlanná, s nem Bugárba, meg a liberalizmusba lettek szerelmesek. A kutya ott van elásva, hogy a kisebbségi jogokat egyéni jogokként kezeljük, vagy közösségi jogokként.
A magam részéről sok sikert kívánok a Most-nak.

Grigorij 2010.06.14. 08:59:21

Szerintem meg az orbánista zombikkal felesleges vitatkozni, írhatsz bármit a blogodba, őket nem érdekli, ha a gazdijukról rosszat írsz, leszólnak!

Boldogok lehetnek, mert viktoruk a gondolkodás feladatát levette a vállukról!

akur 2010.06.14. 09:00:09

Kedves Posztíró, annyira lehet érezni, hogy TE viszont igazi "liberális" vagy , vagy minek nevezitek. Ilyen hülyeséget csak ti irhattok. Ha úgy érzed, hogy neked Orbán és a magyarság nem jön be ahogy Feri bácsitok mondta valamikor: El lehet innen menni. Én szégyenlem helyetted magadat. Nem is nézel a dolgok mögé. Egyszerűen felháborítóan tájékozatlan vagy és elhamarkodott okosságokat adsz elő teljes bizonyossággal. Hátha valaki annyira utálja Orbánt mint Te. De a kommenteket látva, meg úgy egyébként az index elmúlt 2 hónapos ellenkampányolását látva nem igazán van rá vevő. Lassan lépek az indexről. Nagyon elegem van az ilyenekből mint te.

medve19 2010.06.14. 09:04:06

@Rob67: Szerintem pont nem erről írt Mr. Rustical, de ne foglalkozz vele, nyomjad csak, ha így jobban érzed magad.

medve19 2010.06.14. 09:07:18

@Grigorij: Orbán kerll és lehet fikázni, de könyörgöm olyannal próbáljátok, amiért megérdemli, mondjuk a személyzeti politikájáért. De, hogy miatta esett ki az MKP, az vicc.
S, te egy Orbán-ellenes zombi vagy? Így jobban mennének a dolgaink?

tolsztoj 2010.06.14. 09:18:23

@Mr. Rustical: csak egyetérteni tudok szinte minden szavaddal - bár minél több ilyen okos, intelligens magyar létezne (sajnos tudom, hogy NAGYON nem így van).

lüke 2010.06.14. 09:19:38

na ez a jobbik eset
csak nehogy :

Kun Béla is back again:)

tolsztoj 2010.06.14. 09:19:49

@Grigorij: Jááááj, ilyen hülyék minek vannak, csak kárt okoztok, idióták...

kurgan 2010.06.14. 09:21:18

@valerio: a magyar anyanyelvűek. ezen taasztalataim szerint Mo-n még a "nemlibsik" is meglepődnek, mert mindig megkérdezi mindenki: és te honnan tudsz ilyen jól magyarul?? aztán ilyenek papolnak magyarságról...
@akur: igyekszem egyformán utálni az összes politikust. nem írtam olyat hogy nem jön be a magyarság, vagy mi. leírtam, mi van felvidéken és szerintem mi vezetett ide. ha tájékozottabb vagy nálam, akkor bizonyítsd be légyszives, írd le mi az amit nem tudok.
@medve19: valóban, nem arról van szó hogy mostantól mindenki szarik arra, hogy magyar vagy szlovák, az emberek többsége egyszerűen belefáradt ebbe témába. kibaszottul fárasztó hónapok, évek óta ezen őrlődni.

cingár feltaláló 2010.06.14. 10:36:37

"Orbán Viktor csúnyán megégett, az általa pénzzel és személyes támogatással favorizált MKP bebukott. Ez tulajdonképpen Orbán első választási veresége kétharmados győzelme óta."
ez ugyanaz az aránytévesztés, amit a szlovákoktól is hallok állandóan. már hogy szlovákia annyira központi kérdés lenne itt (mint fordítva, ugye). rossz hírem van, nem az. akkor már erdély fényévekkel fontosabb és még akkor is a magyarországi magyarok egy töredékéről beszélünk. sajnos.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.06.14. 10:50:37

Nincs Szőkepárt - senki sem képviseli a szőkéket - senkinek sem fontosak a szőkék érdekei - sőt a szőkék maguk sem... Parodizálhatnánk a helyzetet, valójában azonban egy hiteles párt képes szőkét is képviselni, meg feketét is. Magyart is, meg szlovákot is. Keresztényt is, meg Zsidót is.

Mert nem címkéket képvisel külsőségekben, hanem az emberek érdekeit képviseli.

Szlovákiában mindenkinek - nemzetiségtől függetlenül - fontos az ottani gazdaság helyzete, hogy béke legyen, hogy fejlődjön az országuk, versenyképesebbek legyenek.

És nem érdeke egyetlen magyarnak sem, hogy a magyarságra az "örök ellenzék" szerepe ragadjon, egy olyan politikai oldalé amivel minden kormányzat szembenáll. Az MKP pedig - sok okból is - kezdett ebbe a helyzetbe szorulni, és ebbe a helyzetbe szorítani a szlovákiai magyarságot. Ez pedig lehet a magyarság politikai képviselete, de hogy az érdekeiket nem képviseli az biztos.

És ahogy nincs igény szőkepártra, mert a szőkék nem akarnak örök ellenzék lenni, úgy nincs igény MKPre sem. Ha a szavazók nem hitték volna, hogy a másik irányba leadott szavazat elveszhet, az MKP biztos befutó, jó lehetőségekkel, stb. még ennyi szavazatot sem kapott volna az MKP.

the_line 2010.06.14. 11:00:41

Az hogy nem magyar iskolába járatja a gyerekét, az már nem is magyar? Több ismerősöm járt pl német nyelvű gimibe (sőt általánosba) vagy kéttannyelvűbe, vagy éppen külföldön egyetemre, vagy ott dolgozik, akkor már nem is magyar?

Ha nem taníttatja a gyerekét magyarul, vagy ő maga nem tanítja, akkor igen, a gyerek ha nem fog tudni, akkor ő már nem lesz magyar. Ez az ő döntése, de abból kifolyólag, hogy ő úgy érzi, így van legjobb esélye érvényesülni, és egy jó életet élni, vagy nem is érez/érzékel semmiféle előnyt magyarságából miért ne tehetné ezt? Pl aki olyan városban lakik, ahol szinte senki nem magyar, szlovákul beszél egész nap, barátai, munkatársai, ügyfelei szlovákok. Vagy olyan területen akar dolgozni, élni, amit csak szlovák környezetben tehet meg? Ettől még árulónak nevezni durva. Egyébként miért veszi bárki a bátorságot, hogy azt mondja, aki nem akar pirosfehérzöldbe öltözve "vesszen trianont" kiabálni naphosszat, de akár csak úgy dönt, hozzá a szlovák nyelv és kultúra az, ami közel áll (ez nagyon gyakran egyszerűen nem döntés, hanem hatások, és érzelmek kérdése), áruló??? Az pedig, hogy a szlovák identitás annyi, hogy a magyar identitást el kell pusztítani, és hogy ez minden szlovák fő ismérve lenne, nem tagadva természetesen, hogy vannak ilyenek, de így általánosítva elég nagy ostobaság...

A magyarságot pedig úgy meghatározni szintén elég támadható, hogy vannak a közösséghez tartozás ismérvei, és aki azt betartja az magyar. Mik ezek az ismérvek? A nyelvet elfogadom, talán egy nagyon-nagyon alapvető kulturális/történelmi/szimbolikus tudást is, mint ismérvet, de ettől többet nem igazán lehet. Aki pedig még ezt sem akarja pl gyerekének biztosítani, lelke rajta, de miért kell egyből ellenségként kezelni vagy lenézni?

@avram iancu: Kontraszelektált banda? Ezt annyira nem értem. Mondjuk ha azt mondom, hogy Győrt vagy Zalaegerszeget kontraszelektált banda lakja, annak is lenne értelme? Mert mittudomén erre vagy arra a pártra szavaztak ott a legtöbben, vagy mert feltűnően sokan dolgoznak Ausztriában, vagy mert nagyon sok fogy rózsaszín wc-papírból?

Isaac Clarke 2010.06.14. 11:10:00

Mikor lesz már magyar miniszterelnöke a kurváraliberális szlovákiának?

52 · http://52nap.blog.hu 2010.06.14. 11:24:25

@cingár feltaláló: Magyarországon nem központi kérdés szlovákia. Ellenben Orbán mégis pénzelt egy pártot, mégis támogatott egy pártot, és az a pár mégis megbukott, és sokak számára Orbán is egy bűnbak. Ha a kinti magyarok helyzete rosszabbodik, akkor ők kérték, hogy várjon a FIDESZ a választásokig...

Ha javul a helyzet, akkor az a retorika amire építenek (nemzeti irány) gyengül...

kurgan 2010.06.14. 12:24:47

@Babar der Elefant: erre bugár bélának van a legnagyobb esélye, persze nem mostanában... egyelőre női miniszterelnök lesz, a magyarok pedig a kormányban. nem elég?

Lepilainen 2010.06.14. 20:03:39

nem értem mi ez a nagy örömujjongás - nehogy meglepődjetek mikor megalakul a SMER - Híd kormánykoalíció, esetleg SMER kisebbségi kormány Híd csendestársal

dr. emmett brown 2010.06.14. 20:28:21

@Lepilainen:
Jah, a Hídat kezdettől fogva ezzel vádolják, mer' há' valahogy definálni köll ez ellenséget. Sztem erre baromira nincs esély.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2010.06.14. 20:36:47

@medve19: " De ez egy Magyarországon hatályos törvény."

Eszednél vagy?
Más országok polgáraira kiterjedő jogszabály az nem lehet "belügy".

SillyKohn 2010.06.14. 23:47:51

@kurgan:
Szerinted hány magyar lesz a kormányban? A magyar képviselők aránya a jövendőbeli koalícióban nem éri el a 9%-ot. Hány miniszteri posztot adnak érte? Valszeg megint az a szerencsétlen Simon lesz a mezőgazdasági miniszter, aki egy tőmondatot nem tud elmondani érthetően és hibátlanul magyarul. Lehet, hogy jut még egy bársonyszék a Mostnak, de azt biztosan nem magyar kapja.

SillyKohn 2010.06.15. 00:01:53

Még ennyit a témához:
Az a megközelítés, hogy tkp. nem történt semmi, hiszen az egyik magyar párt helyett bejutott a másik, teljesen hibás, hiszen:
1. A szlovák parlamentben még soha nem volt ennyire kevés magyar képviselő. Az arányuk nem éri el az 5%-ot (ha a SaS színeiben bejutó Somogyi Szilárdot is számoljuk, akkor is éppen csak). Ezzel szemben milyen a magyarok aránya a szlovákiai népességben? A lesajnált Slotának, aki ugye "éppen csak becsúszott", kettővel több képviselője van.
2. A Most NEM magyar párt. Egy magyar-szlovák hibrid, 7-7 képviselővel, akik az isten tudja, hogyan fognak szavazni az érzékeny témákban. Még azt is el tudom képzelni, hogy egy idő után kettészakad a frakció, pont a nemzetiségi témák miatt. A szlovák média (még a magyarok iránt nagyon toleráns SME is) kizárólag Mostnak hívja a pártot, hídról alig esik szó.
3. A Most szavazói komolyan meglepődtek, hogy a pártot meglovagolva annyi szlovák került be. A színes-szagos kampányban erről nem volt szó. Meg arról sem, hogy a szlovák kollégák miatt a magyaroknak is óvatosan kell majd lavírozniuk, ami a szavazóknak lehet, hogy nem fog tetszeni.

prosimpozor · http://multimediajog.blogspot.com 2010.06.15. 08:53:08

@SillyKohn: a Most/Híd valóban nem MAGYAR párt. Nem azzal jutott be, hogy szavazz ránk, MERT magyarok vagyunk. Az MKP kb. ennyit tudott, azon belül aztán ott volt a Duray-féle mélymagyaroktól a kőszocikon át a liberálisokig mindenki, amíg utóbbiak ki nem váltak belőle. És ez egyáltalán nem baj. Az olyan KARDINÁLIS kérdéseket, hogy Pozsony vagy Bratislava szerepeljen-e a tankönyvekben, nyilván csak az MKP tudja jobban képviselni. De tényleg ez lenne a legfontosabb?
Ezek a hűtlen szlovákiai magyarok nem járatják magyar iskolába a gyereküket... Hallatlan! Pedig a '90-es években még divat volt, hogy aztán Magyarországon tanulhassanak tovább. Azóta viszont mi történt? Szlovákia beelőzött. Talán vonzóvá, perspektivikussá kellene tenni újra Magyarországot, és akkor majd fogja érdekelni a szlovákiai magyarokat a kettős állampolgárság. A kereslet kellene, hogy meghatározza a kínálatot, nem pedig fordítva.
Azt meg csak a vak nem látja, hogy Orbánnak az volt a célja az állampolgársági törvény azonnali elfogadásával (hiába kérlelte hű szövetségese, az MKP, hogy várjanak a választások végéig - ennyit az érzéketlenségéről), hogy Fico maradjon, hiszen akkor maradna továbbra is téma, amivel bármikor el lehet terelni a közvélemény figyelmét a kormányzati munkáról, ill. annak hiányáról.

fransancisco 2010.06.15. 11:13:17

"14 leendő képviselőjük közül így lett 7 szlovák nemzetiségű, " - ezzel a pofonnal ért véget béluska "magyarságot képviselö" meséje

dr. emmett brown 2010.06.15. 13:03:41

@fransancisco:
béluska együttműködésről mesélt, persze magától értetődőnek tűhik, h ez a párt a magyarságot is képviseli, sőt, azzal, h az MKP kiesett, kötelessége is most már. Nem érzem úgy, hogy erre sokkal kevesebb esélyük van. A magyarság képviseletének sztem végső soron arról kellene szólnia, hogy elérjük: senki semmilyen módon ne baszogasson, különböztessen meg minket amiatt, hogy magyarok vagyunk. A Híd listáján bejutott szlovákok meg azért már eddig is tettek vmit ebben a témában (lásd Dostál nyelvtörvény-ellenes akciói)

fransancisco 2010.06.15. 13:13:00

@dr. emmett brown: 7 azaz hét darab magyar ebben a parlamentben...
még a saját pártjukban sincsenek többségben...
innentöl fogva béluskáékkal a padlót fogják törölni, félreértés ne essék = teljes joggal fogják azt tenni, vae victis megaz erösebb kutya örömszerzési joga... "senki semmilyen módon ne baszogasson, különböztessen meg minket amiatt, hogy magyarok vagyunk." hát ha ez a cél akkor ez a hét ember lassan elkezdheti kutatni a superman jelmezét

fransancisco 2010.06.15. 13:17:56

szóval elindultunk mi is azon az úton, amit a szepességi cipszerek meg a Vajnorii németek kitaposhattak? mert hol vannak ök? az ezeréves magyar elnyomást túlélték, csak ezt a fránya benesi-masaryki demokráciát nem bírták túlélni, de hisz kinek hiányoznak? virágzó városaikat itthagyták
ne buslakodjatok: Kassa, Losonc, Rozsnyó, Léva követ titeket

dr. emmett brown 2010.06.15. 13:30:32

@fransancisco:
Superman-jelmeze a Sulíknak van, de mért gondolod, hogy az a 7 szlovák képviselő a Hídban a padlót akarja törölni Bugárékkal? Azért, mert szlovákok? Szerinted kizárt, hogy magyarok és szlovákok egyet tudjanak érteni?

fransancisco 2010.06.15. 13:34:23

@dr. emmett brown:
dehogynem, nagyon is egyet tudnak érteni: lásd mindenki béláját, képes volt velük összeállni, csakhogy meglegyen a napi betévö falatja
namost melyik szlovákról tudod elképzelni hogy felveti a benes-dekrétumokat?
addig liberális mind, amig bólogatunk

dr. emmett brown 2010.06.15. 13:36:42

@fransancisco:
azért ez már nem a benesi-masaryki demokrácia, és bár a benes-dekrétumok még mindig benne vannak a szlovák jogrendben, azért az a veszély ma már mégsem fenyeget, hogy bevagoníroznak és kitekepítenek minket az országból. Tudtommal a csehszlovákiai németekkel ez történt a második világháború után, nem valami rekord gyorsaságú asszimiláció

fransancisco 2010.06.15. 13:39:03

@dr. emmett brown:
1920ban 1millió német élt a cseh részben, még egyszer egymillió!!! német egyetem prágában!!!
ha ez nem gyors asszimiláció., akkor nem tudom mi az

fransancisco 2010.06.15. 13:40:12

melyik szlovákról képzeled hogy az eu-s pénzeket majd délre is fogja nyomni? autópályák? fejlesztések?

dr. emmett brown 2010.06.15. 13:45:22

@fransancisco:
"ha ez nem gyors asszimiláció., akkor nem tudom mi az"

a kitelepítés például pont nem az

fransancisco 2010.06.15. 13:48:42

kitelepítés + asszimiláció + hirtelen halál
ebben jók a csehek...
a vh. legdurvább hadserege az övék volt (a franciákkal együtt), no nem a harctéren

dr. emmett brown 2010.06.15. 13:59:42

@fransancisco:
az a helyzet, hogy gyakori és nagyarányú fröcsögés ellenére sem a szlovák-magyar viszony mozgat mindent Szlovákiában. Szlovákia nem egy sziget, és nem is Észak-Kórea, hanem egy exportorientált gazdaságú ország, amely nek muszáj a környező országokkal összefüggésben szemlélnie magát. az északi autópálya már majdnem kész, és a tervek szerint lesz egy déli is, meg a kettőt é-d irányban összekötő szakaszok, amelyek a csatlakoznak a Lengyelországot és a Baltikumot Magyarországon át a Balkánnal összekötő közlekedési folyosóra. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Mária-Valéria-hidat is sikerült újjáépíteni, tudtommal már megyegyezés született egy új komáromi hídról is, és több Ipoly-híd újjáépítéséről. Nem mondom, hogy most majd a szlovák politika összetöri magát, hogy fejlessze a déli régiókat, de hogy abszolúte semmi nem történne, az nem igaz

dr. emmett brown 2010.06.15. 14:09:59

@dr. emmett brown:
Na jó, ezek min. 10 éves távlatok, és valóban el lehetne egyenletesebben osztani a fejlesztéseket, és nem úgy, hogy először mindent nyugatra, észak-nyugatra,aztán északra, és csak a legvégén délre. de akkor sem az mozgat mindent, hogy a szlovákok utálják a magyarokat, ami ráadásul önmagában egy durva általánosítás

fransancisco 2010.06.15. 14:16:38

a magyargyülölet mindenestre az a nagy közös halmaz ahol találkozik a liberális, konzervatív, konyhafönök és útkaparó szlovák nézete, ha különbözö mértékkel is, a nagy öszinte múltbanézés helyett nekik az "Ezeréves méh" a mérce, ez megy a toleránsabb értelmiségi szinten, lejjeb ez már csak rosszab, végzödik a ronda slotai ázsiai lovakkal...
a párbeszédet addig sürgetik, amig erröl az oldalról nem találkoznak valami kellemetlen felvetéssel, abban a pillanatban a magyar veszéllyel egyetért az SDKU, KDH, az SNS és mostantól a SaS is

dr. emmett brown 2010.06.15. 14:25:09

@fransancisco:
Na ez az, amiben abszolút nem értünk egyet. Lehet, hogy van egy nagy közös halmaz, de az nem a magyargyűlölet, hanem inkább valami előítéletesség velünk szemben, meg félelem és bizonytalanság, hogy talán tényleg kapnánk magunkat, és elszakadnánk, ha túl sokat engednek. De ez nem gyűlölet.

fransancisco 2010.06.15. 15:05:24

Most érkezett: BB buta hírnek nevezte, hogy a nyelvtörvénnyel kapcsolatos pénzbírság eltörlését feltételül szabják.

fransancisco 2010.06.15. 15:08:59

Most érkezett: Az államfő a Smer sikerét kiemelkedőnek tartja, a Szlovák Nemzeti Párt ötszázalékos eredményére vonatkozó viszont nem reagált. Kiemelte azonban Bugár Béla Most-Híd pártjának sikerét, egészen pontosan megdicsérte azokat a "magyar nemzetiségű szlovákiai választópolgárokat", akik nem a Magyar Koalíció Pártját támogatták, hanem "a szlovák-magyar együttműködésre és együttélésre szavaztak, s ezzel a parlamenten kívülre küldték az MKP-t".

ha már ö is dicsér...

SillyKohn 2010.06.15. 18:12:07

@prosimpozor:
"Ezek a hűtlen szlovákiai magyarok nem járatják magyar iskolába a gyereküket... Hallatlan! Pedig a '90-es években még divat volt, hogy aztán Magyarországon tanulhassanak tovább."

Nem divat volt, hanem teljesen természetes. És a cél nem a magyarországi továbbtanulás volt (legalábbis a normális embereknél), hanem az, hogy a gyerek tudja, hogy ki volt Arany János, vagy Rákóczi. Tényleg hallatlan.

"Talán vonzóvá, perspektivikussá kellene tenni újra Magyarországot, és akkor majd fogja érdekelni a szlovákiai magyarokat a kettős állampolgárság."

Ki beszél a magyar állampolgárságról? A magyarságról, a gyökereinkről van szó. Vannak, akiknek ezek mélyebbek, vannak, akinek nem. Ismersz olyan magyar gyereket, aki szlovák iskolába járt? Én nagyon sokat. Velük magyar témákról nem tudsz beszélgetni. Nem a hőzöngésre gondolok, hanem történelemre, irodalomra. Nem tudnak helyesen összerakni egy mondatot. A gyerekeik pedig szlovákok lesznek.

"A kereslet kellene, hogy meghatározza a kínálatot, nem pedig fordítva."
A nemzeti hovatartozás nem kereslet és kínálat dolga. Azonkívül az írásodból azt érzem, mintha magyar iskolában tanulni Szlovákiában valamilyen hátrány lenne. Nem az. Én is magyar iskolákba jártam (az egyetemet kivéve), gondom soha nem volt. Szlovák egyetemre jártam, szlovák munkahelyeim voltak, most is egy szlovák céget vezetek egyedüli magyarként az összes alkalmazott közül. Anyanyelvi szinten beszélem a szlovákot (a családunkban soha nem volt szlovák!), nem úgy, mint "Lebo Belo", akinek az első mássalhangzó-torlódásnál kitörik a nyelve. Miért kellett volna szlovák iskolába járnom? Miért kellene szlovák iskolába járatnom a gyerekeimet?
Szlovákiában élek, de az még nem ok arra, hogy megtagadjam a felmenőim nemzetiségét.

SillyKohn 2010.06.15. 18:18:16

@dr. emmett brown:

"Nem mondom, hogy most majd a szlovák politika összetöri magát, hogy fejlessze a déli régiókat, de hogy abszolúte semmi nem történne, az nem igaz".

Hogy "délen" nem történik semmi, az jórészt a magyar politikusok hibája, akik képtelenek voltak az érdekeiket akár minimális szinten is érvényesíteni, pedig voltak "hatalmon" elég ideig.
Egyébként meg a fejlesztés szükségessége sem olyan egyértelmű, mint első látásra tűnik. Mindenki követeli a déli autópályát, de ha megkérdezed, hogy "És akkor fizetnéd a pályadíjat?", tátva marad a szájuk (én egyébként fizetném, most is az M1-esen járok Komáromból Pozsonyba).

SillyKohn 2010.06.15. 18:46:54

@dr. emmett brown:

"Szerinted kizárt, hogy magyarok és szlovákok egyet tudjanak érteni? "

Semleges kérdésben biztosan egyet tudnak érteni. A magyar ügyektől viszont a legnormálisabb szlovák politikusok is úgy félnek, mint a tűztől. Ez lesz a Most fő és állandó szakításpróbája.

prosimpozor · http://multimediajog.blogspot.com 2010.06.15. 23:59:53

@SillyKohn:
Én nem hiszem, hogy teljesen természetes dolgok egyik évtizedről a másikra ki tudnak halni. Tény, hogy a Meciar-korszak alatt tömve volt a Duna utca Pozsonyban, viszont az is, hogy Fico alatt lasszóval kellett fogdosni a diákokat, pedig a két jómadár egy tőről van, a különbség tehát csak annyi, hogy Magyarország Meciar alatt még az élbolyban volt. Ezek a tények, a kérdés csak, hogy szerinted ez véletlen egybeesés-e, avagy gazdasági racionalitás. Magad is bevallod, hogy anyanyelvi szintre fejlesztetted a szlovákot, nyilván nem kedvtelésből, hanem, mert láttál benne perspektívát, hogy egy szlovák céget vezess.
Szerintem mindenki el tudja dönteni egyedül is, hogy magyar, szlovák, netán amerikai, kínai vagy orosz iskolába akarja-e járatni a gyerekét, és mint írod, neked sem volt semmilyen hátrányod abból, hogy magyarba jártál. Akkor tehát mi is a baj?
@fransancisco: nyilván a magyargyűlöletről konkrét tapasztalataid lehetnek, szóval mesélj kérlek. Slotát pedig a helyén kell tudni kezelni, te sem örülnél neki, ha téged magyarként Vona Gábor kijelentései alapján ítélnének meg.

borzzz 2010.06.16. 05:33:13

@Mr. Rustical: "a magyarok 30%-a nem járatja magyar iskolában a gyerekét"

S vajon miért? Szarok a magyar iskolák? (Mert azt nem hiszem, hogy a szülők nem "jó iskola/nem jó iskola" alapon választanak, hanem kizárólag etnikailag: az igaz magyar akkor is magyar iskolába iratja az övéit, ha ott gyenge az oktatás.) Többek közt ez az, amiben az anyaország segíthetne, tanárokkal, felszereléssel, vonzó programokkal, hogy még a szlovákok is meggondolják, nem érné-e meg magyar suliba adni a gyereket.
Ami a vegyes házasságokat illeti: ez egy természetes és tk. pozitív jelenség, ha nem úgy nézzük, hogy "vagy-vagy", hanem úgy, hogy "is-is". A Monarchia soknemzetiségű vidékein, de a korábbi történelmi időkben is természetes volt a többnyelvűség. Lehet, hogy most idealistának nevezel (rosszabb esetben liberálisnak, lévén ez az új szitokszó), de vállalom. És ne tudd meg, hogy anyaországi magyar-magyarként milyen kétnyelvű (leginkább un. nemzetiségi) iskolák között néztem körül szülőként:-)))

borzzz 2010.06.16. 05:47:51

@tron.encom: Nem vagyok és sosem voltam un. baloldali (maszop-szavazó), kedves Tron.
"Liberális kamu"? A szabadelvűség, a személyi szabadságjogok, az önrendelkezés joga stb. szerinted kamu? A liberalizmus nyilván sokat veszített hajtóerejéből, mert a demokráciában evidenciává váltak azok a programok, amiket képviselt (általános választójog, szólás-, sajtó- és gyülekezési szabadság, női egyenjogúság, törvény előtti egyenlőség, vallásszabadság és hasonlók), de engedd meg, hogy éppenséggel a nemzeti kisebbségek, köztük a határon túli magyarok úgy vélhessék, hogy a többségi nemzet liberális tagjaiban, pártjaiban jobb szövetségesre találnak, mint az ottani és hazai zászlólengetőkben.
Azt kéne megérteni, hogy ezek az emberek ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, ott akarnak boldogulni, és ez természetadta joguk. Az identitás nagyon sok elemből tevődik össze, idehaza is sokan esküsznek a földre, ne akarjuk mi megmondani, hogy az elszakítottak hogyan legyenek magyarok.

fransancisco 2010.06.16. 08:18:42

@prosimpozor: nyilván a magyarrajongásról konkrét tapasztalataid lehetnek, szóval mesélj kérlek.

Verda 2010.07.22. 16:14:50

@tron.encom: Teljesen egyetértek azzal a véleménnyel, miszerint a szlovákiai magyarok (már, akik az urnákhoz járultak a parlamenti választások kapcsán) a beolvadást választották. Tették ezt annak dacára, hogy sokan közülük talán e szomorú ténnyel nem is voltak tisztában.
Úgy fest a dolog, hogy az elmúlt 20-30 évben értékeltolódás történt a szlovákiai magyarok egy nem elhanyagolható részénél. Kihalt egy generáció és a mai fiatalabb nemzedék csak hírből hallott az 1919. évi felvidéki harcokról, a nagyszüleiket ért atrocitásokról, a hontalanság éveiről, a második világháború utáni csehországi deportálásokról és a Magyarországra történt kitelepítésekről. Attól tartok, hogy ennek a nemzedéknek az azonosságtudata is csorbát szenvedett és már máképpen éli meg a magyarságát, mint a szülei, vagy a nagyszülei. Sarkítva - ha úgy tetszik durván - úgy fogalmaznék, hogy módosultak a prioritások. Ezek a fiatalok, vagy kevésbé fiatalok már nem kérnek a konfliktusokból, az autonómiából, a magyar állampolgárságból és talán irritálja őket még a Benes - dekrétumok felemlegetése is. Számukra az a legfontosabb, hogy legyen tető a fejük felett, meglegyen családjuk számára a napi betevő falat és pont!
Az MKP választási kudarcának sok az összetevője, de nyilván az általam említett, rossz irányba történt értékeltolódás is hozzájárult a Csáky Pál vezette MKP kudarcához.

Verda 2010.07.22. 16:46:41

@dr. emmett brown: Nem szeretnék döntőbíró lenni fransancisco és dr-emmett vitájában, de szerintem a szlovákok aránylag nagy hányadánál tetten érhető a magyargyűlölet. Több mint valószínű, hogy e tény szorosan összefügg az oktatással. A szlovák iskolákban feltehetően már az első osztálytól kezdve belesulykolják a gyermekek fejébe, a zsigereikbe a magyargyűlöletet. Ezer éves magyar elnyomásról és durva magyarosításról szólnak a történelemkönyveik. Olyan újságcikket is olvastam, miszerint a mai Magyarország területén 1920-ban még 400 000-500 000 szlovák ajkú lakos élt és ezek zöme mára asszimilálódott (mellesleg a Slota formátumú nacionalisták e tényt olykor előszeretettel hangoztatják). Természetesen ez hazugság, mert legfeljebb 120 000-150 000 szlovákról lehetett szó, de arról már mélyen hallgatnak a szlovák nemzet hamis korifeusai, hogy a második világháború a magyarországi szlovákokat is megtizedelte és a világégés után volt egy ún. lakosságcsere, amelynek keretén belül mézes-mázas ígéretekkel csaknem 100 000 magyarországi szlovákot átcsábítottak a művileg összetákolt Csehszlovákiába.
Mindenesetre fransancisco-nak igaza van abban, hogy ha a szlovák Házban egy magyarellenes törvényt kell elfogadni, akkor egy húron pendülnek a nacionalisták, a szocialisták, a liberálisok és a keresztény-demokraták egyaránt!
süti beállítások módosítása