Vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti, mondta Fideszes Alkotmányelőkészítő Gergely. A szóban forgó módosítás célja az, hogy a magyar nosztalgia-állampolgársághoz folyamodó határontúli magyarok részt vehessenek a magyar parlamenti választásokon.

A javaslat képtelensége annyira nyilvánvaló, hogy magyarázni is fáj. A magát állampártnak, sőt nemzetpártnak képzelő Fideszben furcsa elképzelések élhetnek a határontúliakról. A fentiek szerint például az az egyik, hogy szeretnénk részt venni a magyar parlamenti választásokon. Lelki szemeim előtt máris felsejlett a kép, amint tömegek kígyóznak hosszú sorokban Dunaszerdahelyen és Komáromban, vagy Tornalján, hogy az életükre oly nagy befolyással bíró magyar parlament összetételébe beleszóljanak. Mit nekünk holmi szlovákiai törvényhozás, az oda szóló választásokon a jogosultak 2/3-a sem szokott részt venni. Na de majd a fideszes, pardon magyar választásokon, meglesz a jó öreg 99,3%, tutira.

Akik nyilván mindannyian a Fideszre szavaznak majd, mert ugyan ki másra is szavazhatnának? Mind az 5 millióan, mert az erdélyi, vajdasági, és felvidéki drámai magyarfogyatkozásról szóló adatok nyilván hamisak. És különbenis, a határontúli magyar az mind egy tőről metszett echte fideszes, homogén banda, egy darab balos vagy libsi sincs köztünk. Nekem igazán elhihetik. Szóval, mi biztosítjuk majd az örök Fidesz kormányt, miután az anyaországiak kiábrándulnak, remélem, senki nem fog bennünket emiatt utálni  ideát, ugye? Ha az MSZP hamarabb rámozdult volna erre a témára, lehet hogy a határontúliak megnyerik neki a választásokat, és még mindig Gyurcsány kormányozhatna, de szép is lenne.

Kedves Fidesz, most már én is elhiszem inkább, ne tessék felülni holmi negatív jövőképű forgatókönyveknek, amelyek szerint például nálunk, a Felvidéken csak egykét-tízezer ember megy el majd szavazni. Azt sem hiszem, hogy nyilván ennyire redukálódik majd az igaz magyarok száma, és a szlovákok sem fognak ezen gúnyolódni. Ne tessék figyelembe venni a pár hónappal ezelőtti szovákiai választások eredményét, amelyen a szlovmagy vegyespártot röpítették a felvidékiek a kormányba, és le se hányták, hogy mit ajánl Orbán Viktor. Ez nyilván csak pillanatnyi megingás volt, és a magyar választásokon való részvétel lehetősége minden megtévelyedettet visszajózanít majd a nagymagyar valóságba.

Komolyra fordítva. Én, mint felvidéki magyar, az állampolgárságot még csak-csak kiváltanám, nosztalgiából, meg csakazértis, mert kíváncsi vagyok, hogyan veszik el majd tőlem a szlovákot. Még úgysem pereskedtem Strasbourgban. A választójogból viszont nem kérek. Pofám sem lenne úgy szavazni, hogy nem élek itt, én is megharagudnék, ha valaki Ausztráliából pofázna bele abba, hogy mi van Felvidéken. Semmi ráció nincs a javaslatban, teljesen hamis téveszmékből indul ki, gyakorlati "haszna" annyi lenne ha neadjisten megvalósulna, hogy ezzel is megosztanák a határontúliakat, szavazókra és nem szavazókra, ergo magyarabbakra és madarabbakra. Kösz, de ebből nem kérünk.

Szóval jó lenne, ha a túráztatott 2/3 mellé végre bekapcsolná a nemzeti együttizélés keretében a maradék egyharmadot is a Fidesz (persze nem úgy mint itt, meg itt), mielőtt efféle dolgokhoz hozzányúl. A kétharmad, akárhogy is számolom, csak 66%, vizsgán egy gyenge hármas alá. Bár nem tudom, a határontúliak melyik harmadot erősítik. Ez az út a pokolba vezet, és nem vagyok benne biztos, hogy jó szándékkal van kikövezve.

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr112390022

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szavazójog anomáliái 2010.10.26. 19:11:31

Amióta az Alkotmány-előkészítő Eseti Bizottság alelnöke meglebegtette az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok esetleges szavazójoghoz jutását, az önmagát mértékadónak tartó médiaelit ízekre szedte a javaslatot és ördögtő...

Trackback: Határon túliak választójoga 2010.10.26. 09:47:26

Ma Magyarországon képviseleti vagy parlamentáris demokrácia van, azaz közvetett módon, a képviselők által érvényesül a népfenség elve, vagyis, hogy minden hatalom a népé. A választás rendszere teremti meg a képviselők legitimációját, azaz a választás s...

Trackback: Passzuskulcs! Adjátok vissza legyeinket! 2010.10.24. 14:40:03

A javaslat képtelensége annyira nyilvánvaló, hogy magyarázni is fáj. A magát állampártnak, sőt nemzetpártnak képzelő Fideszben furcsa elképzelések élhetnek a határontúliakról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jockey. 2010.10.22. 16:05:59

Ha valóba felvidéki magyar vagy szégyelheted magad és remélem az ujjaid is eltörnek ilyen gusztustalan írástól. Jobb ha fel se veszed az állampolgárságot.Menj a tótokhoz a hegyekbe kecskét legeltetni oda való vagy.Én felveszem mert magyar vagyok és inkább vagyok magyar mint te gyászmagyar. Szégyen ilyen ewmberek is léteznek!!!!!

kurgan 2010.10.22. 17:11:44

@Jockey.: esetleg valami érdemi reakció? szerinted pl. nem pofátlanság olyan országban beleszólni a közügyekbe, ahol nem élsz, nem adózol, nem érintenek közvetlenül a törvényei? ha elmennék mondjuk a te faludba/városodba szavazni a neked nem tetsző polgármester-jelöltre, az vajon tetszene-e?

hakos2 2010.10.22. 21:35:45

@kurgan: Az érdemi reakciót elsősorban magadon kérd számon. Ugyanis minimum a belinkelt cikket olvasd el mielőtt rosszmájú írásodat elköveted.
A magyarországi nemzeti kisebbségeknek az új parlamentben kb. egy tucat hely biztosítva lesz, ez már törvény. Most pedig azt fontolgatják, hogy a határontúli magyaroknak is biztosítanának 6-8 helyet. Ez annyit jelentene, hogy a felvidéki magyaroknak jutna egy-két hely. Ami csupán szimbolikus jelentőségű.
Az egész írásodból fröcsög a primitív rosszindulat.
Mi felvidéki magyarok általában nem vagyunk ilyenek. Ezúton kérek elnézést miattad minden ide tévedt jószándékú olvasótól.

dr. emmett brown 2010.10.22. 23:06:47

@hakos2:
Mi, felvidéki magyarok általában nem vagyunk egy homogén massza. Azt megértem, hogy az írás stílusa nem tetszik, de valami érv? Nem egészen értem, azt mondod, hogy ha a nemzeti kisebbségeknek lesz 12 hely a parlamentben, akkor alig méltányos, hogy a határon túliak is kapnak 6-8 helyet?

kurgan 2010.10.23. 09:16:37

@hakos2: nem kell senkitől elnézést kérned, legalábbis bízom benne hogy a populáció jelentős része meg tudja különböztetni a rosszindulattól az iróniát..

hakos2 2010.10.23. 09:28:43

@kurgan: Igen én is úgy gondolom, hogy meg tudja különböztetni, ezért kértem elnézést....

hakos2 2010.10.23. 09:41:34

@dr. emmett brown:
Igen, egyetértek, hogy nem vagyunk homogén massza, sőt éppen erre hívtam fel a figyelmet. És úgy gondolom, hogy többségünk az irányunkban tett jószándékú gesztusokra nem "iróniával" válaszol.
A 6-8 hely szimbolikus jelentőségű, s ha a magyarországi nemzetiséghez tartozó személyeknek joguk lesz arra, hogy két szavazatuk legyen, akkor a határontúli magyarok közül is azoknak, akik erre igényt tartanak, is lehet egy szavazatuk.
Egyébként a cikknek elsősorban a tartalmával van gond, ugyanis valótlan feltevésekből indul ki és téves következtetéseket sugall.
Elnézést pedig azért kértem, mert a cikk szerzője többes szám első személyben mindannyiunk nevében tesz kijelentéseket.("Kösz, de ebből nem kérünk.")Én pedig saját és sokunk nevében azt mondom: hogy köszönjük a gesztust és értékeljük az irányunkban ebben rejlő megbecsülést.

dr. emmett brown 2010.10.23. 09:56:39

@hakos2:
Továbbra sem értem. Komolyan azt mondod, hogy ha nekik lesz, akkor nekünk is jár? A magyarországi nemzetiségeknek azért lesz helyük a parlamentben, hogy a képviselőik esetleg beleszólhassanak annak az országnak a dolgaiba, amelyben élnek.

Szimbolikus jelentőségű a 6-8 hely... hát egy szorosabb szavazásnál egyből gyakorlati jelentősége lesz. Föltéve, hogy nem lesz mindig kétharmad.

hakos2 2010.10.23. 12:10:46

@dr. emmett brown:
Tényleg nem érted. A magyarországi nemzetiségekhez tartozóknak eddig is volt joga szavazni, ahogy mindenki másnak (tehát eddig is beleszólhattak). Most személyenként kapnak még egy szavazatot, és nemzetiségenként plusz egy helyet.Ezt nevezik pozitív diszkriminációnak.Még szájbarágósabban elmondva: Aki magyar Magyarországon, annak csak egy szavazata van, aki mondjuk szlovák, annak kettő.
Érdekes, hogy az ő esetükben nem zavar téged, hogy az a 13 képviselő esetleg eldöntheti, ki legyen kormányon és milyen döntés szülessen....
A határontúli magyarok életére is elég nagy hatással van, hogy Magyarországon ki kormányoz (ott nemcsak a belügyekről döntetnek, és végső soron több millió magyar emberről van szó), ezért hangjuk közvetlen megjelenítése a magyar országgyűlésben méltányos gesztus. Egyébként ilyen szoros különbségen valószínűleg belátható időn belül nem fog múlni parlamenti döntés...
Ja egyébként még az sem világos, hogy végül nem két kamarás parlament lesz-e...akkor pedig ugye teljesen más a képlet...

kurgan 2010.10.23. 12:20:31

@hakos2: ezekszerint magadért kértél elnézést..
valótlan feltevés? ugyamn mi, hogy kábé a kutyát sem fogja érdekelni a magyar választás? épphogy arra próbáltam rávilágítani, hogy a fidesz indul ki valótlan feltevésekből. és sajnálom hogy nem tudom ebben az egészben felfedezni a gesztust, biztosan bennem van a hiba, hogy semmi mást nem látok az egész mögött, mint a fidesz szavazatmaximalizáló gépezetét. szóval kösz, e én az efféle segítségből nem kére.. és bocs ha a lelkedbe gázoltam a többes számmal..

hakos2 2010.10.23. 13:43:18

@kurgan:
A bocsánatkérés elfogadva:)))
Valótlan feltevésből indulsz ki, ugyanis furcsa dolgokat feltételezel, természetesen előítéletesen. Mondjuk azt, hogy bárki is azt gondolja, hogy majd tömegek fognak a Felvidéken sorban állni az 1, max 2 darab parlamenti képviselő megválasztása miatt. No meg egyáltalán, hogy ilyen választás majd az általad felsorolt városokban lesz lebonyolítva. Bár ezt még a "komolyra fordítva" előtt írtad, úgyhogy feltételezzük, hogy magad is tisztában vagy állításaid komolytalanságával.
Ha szavazatmaximálás lehetőségét látod ebben, akkor téves előfeltevésekből indulsz ki. Ugyanis a 6-8 szavazat erre nem alkalmas eszköz. A logikád és feltételezéseid alapján - már amennyiben azok megalapozottak lennének - a magyarországi nemzetiségeknek nem biztosítaná a Fidesz a tucatnyi extra helyet, vagy szerinted ők is amolyan "magyarabbak", akikkel a hatalmát akarja bebetonozni a Fidesz?
No az is elég ciki, amikor határontúli magyarok és Magyarország viszonyát egy Szlovákia Ausztrália párhuzammal illusztrálod. Ez már szinte ficói mélységekkel vetélkedik.
Újabb logikai bukfenc, és meglehetősen lejárt szavatosságú demagógia (Medgyessy féle kampányutóíz) amikor "megosztást" emlegetsz. Egy nem kötelező lehetőség mindig "megosztó", éppen azért mert nem kötelező, van aki él vele, és van aki nem. Az meg miféle logika, hogy lehetőségeket csak azért szüntessünk meg, mert lesznek,akik majd nem élnek velük?

dr. emmett brown 2010.10.23. 13:44:06

@hakos2:
Téged zavar, hogy esetleg 13 nemzetiségi képviselő lehet a mérleg nyelve a magyar parlamentben? Mondom, ők Magyarországon élnek, és ha úgy alakul, hát engem nem zavar, hogy valami rajtuk múljon.

Az egy másik kérdés, hogy Magyarországon kisebbséginek lenni leginkább pénzkereseti forma.

Az valóban igaz, hogy a határon túli magyarok életét közvetve befolyásolja, hogy Magyarországon ki kormányoz, de az a pár szimbolikus szavazat a parlamentben nem fogja megváltoztatni a magyar kormány határon túliakhoz való viszonyát.

Az meg, ne haragudj, de marhaság, hogy mi a magyar kormányon keresztül akarjuk megoldani az otthoni dolgainkat. A magyar parlament döntéseinek, akármekkora cirkusz is kerekedhet belőlük itthon, elhanyagolható hatásuk van ahhoz képest, amit a mi képviselőink itthon, a szlovák parlamentben elérhetnének. És az megint egy más kérdés, hogy rosszul csinálják. De ha már politizálunk, akkor itthon tegyük.

hakos2 2010.10.23. 14:29:44

@dr. emmett brown:
Dehogy zavar.....
Az egy-két szimbolikus szavazat - ahogy helyesen írod - pedig szimbolikus jelentőségű, amelynek az életben és a politikában is megvan a maga fontos szerepe....
Nem tudom honnan veszed, hogy a magyar kormányon keresztül akarná valaki megoldani az "otthoni" dolgainkat? Minden dolgot ott és úgy kell megoldani, ahol az adott helyzetben megoldhatóak és ahogy megoldhatóak. Mondjuk a kommunális szemétdíj kérdését a faludban kell megoldani, az ÁFA kérdését a szlovák parlamentben, a határontúli magyarok támogatásának kérdését pedig Budapesten.Sőt ez gyakran nem is vagy-vagy, hanem is-is kérdése. Azután persze vannak kérdések, amelyeket Magyarország támogatása nélkül nem is lehet számunkra kedvezően megoldani, már ha egyáltalán meg akarjuk oldani. Ennek kifejtése elég hosszú lenne, de talán anélkül is érted a dolgot.
Még azért felhívnám a figyelmed arra, hogy a Fidesz politikája valahol arra is törekszik, hogy Magyarországot mi "otthon"-nak érezzük, a magyarországiak pedig bennünket "otthoniaknak", hogy a gyurcsányék által elkövetett gyalázatos kampány ellenünk többé ne fordulhasson elő. Ehhez pedig az emberek gondolkodását kell megváltoztatni, a szimbolikus gesztusoknak pedig ebben pótolhatatlan szerepe van....

kurgan 2010.10.23. 14:31:07

@hakos2: végre valakivel értelmes vitát lehet folytatni. megegyezni nem fogunk, hiszen teljesen ellentétes oldalról közelítjük a kérdést. te a fidesz álláspontját képviseled, akik vmiféle vélt nagy magyar egység víziója alapján cselekszenek, és annak letéteményeseinek képzelik magukat, és úgy gondolják, hogy határontúl is mindenki lelkesedéssel fogad bármit, amit őn az ún. nemzeti egység megteremtése érdekében tesznek. én viszont elutasítom ezt a megközelítést. ennyi asszem. a szomorú az, hogy emiatt sokan szinte leárulóznak. ilyen egységből én nem kérek, ezért is beszélek megosztásról, mert nem csak én gondolom így. nálam ez nem csak retorikai fordulat, hanem tapasztalatból mondom.
abban biztos voltam hogy az ausztrál párhuzamba beleköt valaki, szándékosan írtam ilyen szélsőséges példát, hogy szembetűnő legyen a párhuzam. merthogy jogi szempontból ugyanolyan mintha azt mondtam volna, hogy magyarország. egy másik állam.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.10.24. 12:37:03

Csak megjegyzem, hogy ebben a pillanatban fogalmunk sincs róla, hogy fog kinézni az a bizonyos választójog. Míg az általános választójog például elég problémás, a határon túli magyaroknak járó kvótás helyeket (pl. 1-1 mindenhonnan, afféle kárpát-medencei EU-képviselet mintájára) teljes mértékben támogatni tudnám. Amúgy meg basszus, hát aki nem akar, nem szavaz, annyira nem nagy tragédia lemondani egy jogról, ami nem kötelesség :)

Maisie MacKenzie 2010.10.27. 10:02:45

Nem értem, hogy mi a problémád?

Ha nem akarsz akkor nem szavazol. Ennyi.

itzakbendavid 2010.11.01. 22:58:26

Mi erdélyiek soha nem fogunk a kommunistákra azaz a baloldalra szavazni. Csodálkoznék ha felvidéki testvéreink másként reagálnának, igaz őket a Bugár félék megosztják és a szlovák nacionalsiták kerekére hajtják a vizet. Igaz Szlovákia ma is egy fasiszta bábállam, se múltja se jövője...

dr. emmett brown 2010.12.07. 20:22:09

Te Kurgan, hova lett a legutóbbi bejegyzésed? Csak nem a Szalai Annamária kommandózgat már itt is?
süti beállítások módosítása