kurgan 2011.01.10. 17:19

Mindenkinek joga van

Senkinek nincs joga megkérdőjelezni Magyarország demokratikus elkötelezettségét, mondta Németh Zsolt, aki a külügyi államtitkár. Márpedig ha valakinek, akkor neki nincs joga megkérdőjelezni mások jogát erre vonatkozólag. Ugyanis ha egy demokráciában nincs jogom félteni a demokráciát, megkérdőjelezni a mindenkori hatalom demokratikus elkötelezettségét, akkor az nem demokrácia, hanem valami más. 

Sőt. Egy demokráciában valójában kutya kötelességem kételkedni, mérlegelni, gondolkodni, választani, mert mindenféle hatalom helyből gyanús, ha mégoly demokratikusan választott is. Persze bólogatójánosként mindent elfogadni is van jogom, hogyne lenne, de ahhoz nincs jogom, hogy mások kételkedési jogát kétségbe vonjam. Még akkor sem, ha történetesen Németh Zsoltnak hívnak és én vagyok a külügyi államtitkár, és a legnemzetibb, soroseuelnök kormány tagja is vagyok. Akkor pedig pláne nem, ha az általam is képviselt kormány sorozatosan olyan lépéseket tesz, amelyek minden (józanul) gondolkodó emberben kételyeket ébresztenek. Márpedig ténykedései által a világban(!) keltett visszhang alapján ez a kormány rengeteg kételyt ébresztett a saját vélt demokratikus elkötelezettsége kapcsán. 

Például azzal, hogy barmok módjára terelik vissza emberek millióit az állami nyugdíjrendszerbe: ha nem teszel nyilatkozatot - automatikusan visszakerülsz. Nagyon demokratikus, mondhatom. Vagy létrehoznak egy médiahatóságot kizárólag kormánypárti delegáltakból, amely teljesen önhatalmúlag bírságolhat. Ez aztán tényleg nagyon európai, igazán megmutathatná már a Fidesz, hogy ugyan melyik európai ország médiaszabályozásából koppintották, mint ahogy azt előszeretettel szajkózzák már hetek óta. Pár hónapon belül pedig minden bizonnyal Isten köszön vissza majd az alkotmányból, akinek állítólagosan az akaratából kormányoz a kormány. Hát nem tudom melyik választókerületben szavazhatott Isten, és mennyi volt belőle. Ezek mind egy nagyon demokratikus ország jellemzői, ugye. 

Pár hónappal ezelőtt még úgy hívták Szlovákia kormányfőjét, hogy Robert Fico (és egykét éven belül ismét így hívják majd). Voltak idők, amikor ő volt Európa ügyeletes rosszfiúja, "csupán" azért, mert volt mersze bevenni a fasisztoid Szlovák Nemzeti Pártot a kormányba. Voltak egyéb húzásai is, hogy csak kettőt említsek, hátha ismerős lesz valahonnét: például próbálta visszaterelni a magánnyugdíjpénztárak tagjait az állami rendszerbe - de ahhoz nem volt mersze, hogy rákényszerítse erre az embereket, csupán megnyitotta a visszatérés lehetőségét, és persze ő is lökte hozzá a demagóg érveket. Volt mersze neki is elfogadtatni egy média-szájkosártörvényt, de ahhoz nem, hogy egyenest a kormány megbízottja mondja meg, hogy mit szabad, és mit nem. A lapokat "csupán" válaszadásra kötelezte, de ha ezt esetleg nem tették meg, a bírság és egyebek eldöntését rábízta a bíróságokra, és nem egy Szalai Annamáriára. Van még pár hasonlóság, az államfő Szlovákiában is egy Ficónak bólogató lakáj, a főügyész is Fico-pozitív, sőt a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság is. A nacionalista elkötelezettséget el ne felejtsem, a szimbolikus nemzetieskedő törvények, állami szimbólumok kifüggesztése (lásd: nemzeti együttműködési nyilatkozat). A Fico- és az Orbán-kormány között egyelőre nagyjából annyi a különbség tevékenységét tekintve, hogy - lévén baloldali párt - a vallási fundamentalista motívum hiányzott Ficonál (helyette volt Slota pártja), és a nemzetieskedés a szlovákság nevében történt, ami ugye igaz magyar szemmel nézve fuj. Illetve Ficonak nem volt kétharmada, így nem tudta olyan gátlástalanul érvényesíteni akaratát, mint Orbán.

Ugyanerről a Ficoról mondta Németh Zsolt - és nem teljesen alaptalanul - hogy letért a jogállamiság útjáról, az alapvető emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartásáról, pedig amint látható, bizonyos tekintetben az Orbán kormány sokkal messzebbre ment, mint Fico. Tehát úgyfest, hogy Némethnek - legalábbis szerinte - joga van megkérdőjelezni egy másik európai állam demokratikusságát, ő viszont ezt a jogot elvitatja másoktól Magyarországgal kapcsolatban. Úgy látszik, a hatalomtól éppen megrészegülő pártok és politikusok (lásd: Fidesz) szeretik azt hinni, hogy a demokrácia csupán attól demokrácia, hogy 4 évente választások vannak, egyébként pedig a válaszuk mindenre az, hogy kétharmad, nemzetiérdek, mertaszocialistákmiatt, bizonyosértelmiségikörök, és különben is amit szabad Jupiternek..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr912574610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hakos2 2011.01.10. 20:02:01

Szerintem megálltál félúton. Ugyanis Neked sincs jogod arra, hogy megkérdőjelezd Németh Zsolt jogát arra, hogy megkérdőjelezze a jogodat arra, hogy megkérdőjelezd a magyar kormány demokratikus elkötelezettségét. :)))
így teljes a szabadság. Vagy:
Neked jogod van megkérdőjelezni a magyar kormány demokratikus elkötelezettségét, és a magyar kormánynak is joga van megkérdőjelezni, hogy te ezt demokratikus elkötelezettségből kérdőjelezed meg. Valamint Németh Zsoltnak is joga van megkérdőjelezni a te megkérdőjelezési jogodat,valamint neked is jogod van megkérdőjelezni a Németh Zsolt megkérdőjelezésedet megkérdőjelező jogát. Amit ebben a blogban szerencsésen meg is tettél. :))

die mehrdimensionale 2011.01.14. 02:13:24

megkérdőjelezed, h egy demokratikusan választott diktatúra a közakaratot (és többségi érdeket és a hazát és hűű, stb) képviseli és azt, h ez kimeríti a demokrácia fogalmát? :)
de legalább a zemberek jobban átgondolják majd, mi is az a demokrácia és miért is kell/jó az nekünk.
én egyelőre lekopognám azt a 4 évente választásokat... :(

kurgan 2011.01.14. 13:41:22

bárcsak átgondolnák, ez egy pozitív hozaék lenne, de tartok tőle hogy egyelőre a nagy többségnek nem éri el az ingerküszöbét az ami most történik, kíváncsi vagyok mikor érkezik el ez a pont, és elérkezik-e egyáltalán.

Maisie MacKenzie 2011.01.20. 08:44:57

Végre egy új poszt!

Mintha nem lenne elég téma!

A Fidesz kormány ott téved, hogy összekeveri magát a társadalommal. Hiába a parlamenti 2/3, a valóság azért árnyaltabb.

A Fidesz 1998-ban a Tocsik-ügy kavarta botránnyal nyert, 2010-ben meg hasonló BKV-s, meg egyéb ügyekből megszerzett PROTEST szavazatokkal, a választási rendszer meg aránytalanította a 2/3-ot. de a társadalmi felhatalmazásuk ténylegesen csak a szocik leállításáról szól, nem a teljes közjogi rendszer átszervvezéséről, főleg nem felülről!

A nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban nem érzek problémát, hisz nem népakaratként vezették be anno a most megszüntetendő rendszert, hanem felső nyomásra, akaratra. Tehát komolyan nem is kár érte, fontosabb a stabil gazdaság.

Mindenesetre nagyon bénának tartom a Fidesz kommunikációját, de inkább nekik drukkolok, mint a krónikus Orbán-fóboknak, mert azok taccsra teszik a jogos Orbán kritikát is. Nem egy eszményi ideálképet kell keresni, hanem a leginkább elérhetőt, megfelelőt.

Az adott történelmi pillanatban Fidesz 2/3 van.
süti beállítások módosítása