kurgan 2011.05.16. 13:10

Popdiplomácia

Elkerekedett bizony a szemem mikor meghallottam, hogy mozgósították a magyar diplomáciát annak érdekében, hogy bizonyos Wolf Katalin popénekes sikeresen szerepeljen az Eurovízió haknidalfesztiválon, ahol európai országok "szakmai" zsűrijei és a "lakosság" szavaznak egymás előadóira, mivel a sajátjukra értelemszerűen nem engedi a szabályzat. Elgondolkodtam, vajon mivel győzködték Martonyiék a szlovákokat, románokat, szerbeket, netán franciákat? Mint ahogy azon is meglepődtem, hogy sokan számonkérték a hiányzó felvidéki szavazatokat, holott úgymond "masszív" kampány folyt értü(n)k. Elterjedt vélekedés szerint a gonosz szlovák mobilszolgáltatók direkt lenyelték az sms-eket.

Nos, amennyiben a diplomácián múlt a dal sikere, a jelek szerint nem sok meggyőző érvvel rukkolhattak elő a magyar diplomaták, mivel a - valamilyen oknál fogva esélyesnek tartott - magyar előadó csúnyán a vert mezőnyben végzett. Ellentétben például a méltán erős diplomáciájáról és nemzetközi tekintélyéről, valamint tekintélyes popkultúrájáról ismert, európai értelemben vett Azerbajdzsánnal, amelynek párosa lazán megnyerte a versenyt. Mivel tényleg nagyon nehéz elképzelni, hogy mindez az azeri diplomácia sikerének tudható be, ennél a pontnál felmerül az egyszeri szemlélődőben az eretnek gondolat, miszerint lehet, hogy diplomácia helyett a színvonalas előadóra kellett volna összpontosítani. Rögtön hozzátenném, hogy nyilván mindenkinek mást jelent a színvonal, és sokaknak tetszik a dal, de erősen meglepődtem azon, hogy esélyesek közt emlegetik. Személy szerint a magyar előadó dalát afféle időutazásként éltem meg a 90-es évek környékére, amikor még eseményszámba ment, ha egy magyar énekes angol nyelven énekelt dallamos, ám ismerősen csengő, bugyuta tucatpopszámokat. Ugye, a jó középszer, azt vitték ki Gesztiék Düsseldorfba. Végülis ebből a szempontból megértem, ha valakik úgy gondolták, hogy szükség lehet diplomáciai hátszélre, de az a hihetetlen gyanúm támadt, hogy ott "fönt"tényleg azt hitték, ezen múlik. Odamegyünk, figyumár, mi vagyunk a magyarok, tudjátok, szentistván, ómagyarmáriasiralom meg aranybulla, ja meg a soroseuelnökség, szavazzatok már ide lécci. Szerencsére ennyire nem mindenható a politika, attól hogy valami magyar, még lehet szar, és különbenis sokak szerint rossz most az országimázs, amit némi diplomáciai kavarással nem lehet lemosni, az biztos, ahhoz az országot kell megjavítani. A dalfesztivál eredményét tekintve talán mindenki jobban járt volna, ha kizavarnak valami jó kis magyar metálbandát, mint ahogy a finnek szokták, amivel olykor meg is nyerik a fesztivált. Eredetibb lett volna és olcsóbb, mivel a vélt esélytelenség tudatában feltehetőleg a diplomáciai költségeket is megspórolják ez esetben. De hátha tévedek, és jövőre Geszti ír egy metálverziót What about your fucking dreams címmel..

Személy szerint abban sem hiszek, hogy a szlovák mobilszolgáltatók szándékosan elnyelték volna a Wolf Katira érkező sms-eket. Van 3 szolgáltató, mindegyik külföldi kézen, német, francia, spanyol. Megnézném azt a cégvezetőt, aki sokezer emeltdíjas sms eltűnését azzal magyarázza a tulajdonsonak, hogy hát you know, nem hagyhattuk jól szerepelni a magyar versenyzőt a dalfesztiválon... Szóval talán csak annyi történt, hogy egyszerűen nem tetszett a felvidéki magyaroknak a dal, amit én megértek, és urambocsá' nem szavaztak rá csak azért, mert magyar. Amit én megértek. Ha ezt valaki számonkéri rajtunk, lelke rajta, de üzenném neki, hogy nem vagyunk senkinek a túszai. Nagyon szívesen szavaznék én is a magyar előadóra - ha jó lenne. Ilyen egyszerű. Ez azért nem foci, ahol mindenképpen a magyaroknak drukkol az ember, nekem úgy tűnik, a popszakmában nem a nemzetiség alapján dől el, ki a jó és ki nem az, hanem mindenféle egyéb fránya szempontok alapján. 

Felmerül még a kérdés, hogy vajon mivel győzködik ilyenkor a szakmai zsűrit a diplomaták, ha beindul a popdiplomácia? (Hozzá kell tenni, hogy ezt a hírek szerint nem csak Magyarország űzi). Teszem azt Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet, már ha ez az ő feladata, vajon mit mondhat a szlovák zsűritagoknak? Dob nekik egy linket a videóról, amit ő is 5 perccel azelőtt kapott, majd a legendásan jó szlovák-magyar viszonyra hivatkozva megkéri őket, szavazzanak ide? Esetleg beígéri a kettős állampolgárság felülvizsgálatát? Románoknak a schengeni csatlakozást, szerbeknek EU-t, az osztrákokat megvédik a magyar munkavállalóktól, a franciáktól pedig mégiscsak megveszi Budapest az Alstom-kocsikat, ha Wolf Katira szavaznak? Nyilván meredek elképzelések, de valamit csak ígérni kell cserébe, és mindenkinek nem lehet odaígérni a magyar viszontszavazatot, mert abból nincs annyi. Kíváncsi lennék, hogy a diplomáciai érzék jegyében vajon miért Izland, Svédország, Görögország kapott magas pontszámot Magyarországtól?? Miközben a nekünk maximális pontot adó baráti finneket nulláztuk? A nagy baráti lengyelek pedig magasról szartak a fejünkre, mi is az övékre, mint ahogy általában Európa jelentős része is a miénkre. Hát ennyit a jó hírünkről, és a jó popdalainkról.

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr592907124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogyó 2 2011.05.16. 15:07:01

"Szóval talán csak annyi történt, hogy egyszerűen nem tetszett a felvidéki magyaroknak a dal, amit én megértek, és urambocsá' nem szavaztak rá csak azért, mert magyar."

Igen csak az furcsa, hogy pont aki felvidéki annak nem tetszett. Aki más egykori magyar lakta vidéken él azoknak meg annyira hogy nem is 1-2 pontot kaptunk, holott a magyarság aránya pont Szlovákiában az egyik legnagyobb. Ha meg azt mondjuk mindenki ara szavazott ami tetszett, s románok, szerbek is szavaztak ránk, akkor meg megint nagyon furcsa, hogy osztrákoknak, szerbeknek, ukránoknak, románoknak a legjobb 5 között, szlovákoknak meg abszolút nem. Nem az a téma, hogy miért 2 pont miért nem 6. Szóval, valami azért nem stimmel, hasonló helyzetben az ukránokon nem csodálkoznék, de ez nagyon furcsa.

kurgan 2011.05.16. 17:05:49

@Bogyó 2: nézd, ha esetleg tényleg lenyelték a szavazatokat, és ettől boldogok, hát az őket minősíti, majdcsak kinövik. de én továbbra sem hiszem hogy ez történt, képtelenségnek tartom hogy a 3 szolgáltató egyszerre így cselekedjen. szerintem simán kimaradhatott, ha mondjuk a zsűri nevezte meg a pontozásra javasolt előadok egyik felét, a másikat meg a közönség, akkor simán kimaradhatott. és az is lehet h egyszerűen nem nézték/nem szavaztak annyian nálunk. vagy mittudomén, fárasztó minden mögött összeesküvést kutatni.

Gazuzem 2011.05.17. 10:32:03

Valami tényleg nem volt rendben a szavazatokkal, mivel most nem jött visszajelzés, hogy "köszönjük a hogy xy-ra szavazott". Két szolgáltatónál is küldtem SMS-t, összesen hatot, és egyiktől sem jött válasz, a pénzt viszont levonták, 0,46€-t üzenetenként. Egyébként az SMS szavazást nem a mobilszolgáltató intézi, hanem a vele szerződésben álló cég, náluk lehetett a probléma.

Mr. Beer 2011.05.17. 13:16:09

Szerintem meg egyszerűen az történt, hogy a pórnép a magyarországi számra próbálta küldeni a szavazatát.
Az emberek nagy része ugyanis az M1-en(vagy amelyik adó adta) nézte a műsort, és valóban, tőlünk nem lehet Magyarországra emeltdíjas SMS-t küldeni.
Előfordulhatott hogy valakinek le volt tiltva az emeltdíjas szolgáltatás. Szóval sok minden indokolhatja a sikertelen SMS-t, én nem gondolnék azonnal a legrosszabbra

Polykova 2011.05.19. 17:54:28

Két hónap után ennyit tudtál hozzátenni. :) Eurovizio. Persze te dolgod mirol irsz ...

Bogyó 2 2011.06.23. 14:15:28

@kurgan: Kicsit későn írok, most láttam az értesítést.
Persze. De azért a nagy számok statisztikája nem szokott hazudni. Egyszerű valószínűségszámítás a dolog. Borítékolható, hogy a magyar kisebbség az előadó magyarsága miatt is szavaz rá, ha nincs valamilyen különös oka rá, hogy ne tegye. Ez független attól, hogy Szerbiában vagy Ukrajnában vagy Szlovákiában él. Egy bizonyos populáció szavaz, ahogyan más népeknél is. Nincs amögött összeesküvés, hogy egyik helyen 4. másik helyen 6. Még az se lenne furcsa, hogy ha Ukrajnában nem kap pontot, lévén az 50 milliós nemzetre feleannyi magyar se jut mint az 5-6 millió szlovákra. A magyarság aránya tíz-húszszoros (!!!) Szlovákiában, mégis, még Ukrajnában is ért el helyezést! De sorban mindenhol, ahol sok a magyar, csak egy helyen nem. Ez mindenképpen különös, kilóg a sorból! Egyszerűen valószínűtlen a dolog, különleges oka kell, hogy legyen, mert erre eléggé kicsi a normál esély.
Másik.Nem velünk kell hasonlítani, hogy hányan nézték, mert mi nem szavazhattunk a sajátunkra, hanem azzal, hogy az összes szomszédos országban pontszerző volt (Szlovénia, Horváto.-ban nem, de ott meg valóban nagyon kevés is a magyarok aránya. Ha paranoiás lenne az ember, akkor ezeken is kiakadna, de nem, mert erre van racionális magyarázat, itt pont az volt a valószínű, hogy nem kap szavazatot.) Olyan meg nincs, hogy valakinek pont azért nem tetszett mert felvidéki, ellenben Kárpátalján, Erdélyben meg tetszene. Ezt senki sem gondolhatja komolyan. Fura a dolog, az eredmény miatt mindegy, nem számítana, de más szempontból meg nem biztos, hogy mindegy.
süti beállítások módosítása