Érdekes, és első pillantásra szimpatikus akció zajlott Pozsonyban kedden délután, "Pochod tolerancie a solidarity - Tolerancia és szlolidaritás menet" címmel. Ha ebből nem derül ki a kedves olvasó számára miről is volt szó, elárulom: alapvetően a szlovák-magyar iszony javítását célozta az esemény. "SZLOVÁK-MAGYAR EGYETÉRTÉST!" volt az erre utaló transzparens jelszava, és a felszólalásokból, a szervezők névsorából is erre lehet következtetni. Ehhez képest, némileg érthetetlen módon "le a rossz idővel", "többet füllel mint szájjal" feliratok is fellelhetők voltak a szivárványszínű, szívekkel és emberekkel díszített táblák között. Amelyek inkább talán egy MKKP-s happeningre illenének, nem pedig valós, és komoly problémát orvosolni igyekvő rendezvényre.

Az ambivalens érzéseket tovább fokozta, hogy a főszónok, Petőcz Kálmán (Szlovákia volt ENSZ-nagykövete, exemkápés, jelenleg a felvidéki civil szervezeteket eleddig szimpatikus és józan módon koordinálni igyekvő Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának arca) huszárvágással megoldotta a kétnyelvűség problémáját: közölte, hogy csak szlovák nyelven hangzanak el a beszédek, mondván, hogy ne nyúljon túl hosszúra a rendezvény. Tette mindezt Petőfi Sándor újfent megcsonkított szobra, és mintegy 200, zömében felvidéki magyar résztvevő előtt, egy toleranciáért kiáltó demonstráción. (Pártpolitikusokat szerencsére nem láttunk a rendezvényen, leszámítva a Most-Híd listáján induló Ondrej Dostált, de ő egyrészt jó arc, másrészt kényszerpolitikus. Kissé visszatetsző volt, hogy demonstratíve odaállt a menet mellé, hogy mindenki elvonulhasson mellette.)

Pedig a nemzetek közötti tolerancia hirdetésének leglátványosabb módja a kétnyelvű rendezvény lett volna. Ezzel nem szeretném kétségbe vonni a szervezők ezen szándékát, sőt elhiszem, hogy rövidíteni akartak a programon, de célszerűbb lett volna inkább a beszédeket lerövidíteni. Az említett vicces táblákkal, és az egynyelvűséggel tulajdonképpen a demonstráció élét, lényegét vették el, egy gyanútlan külső szemlélődőnek nem sok fogalma lehetett arról, mi is zajlik éppen a Medikus kertben. Majd amikor a "tömeg" átvonult a - Pozsony legborzalmasabb, vadonatúj terén lévő - Duna-parti Stefánik-szoborhoz, az emiatt leállított forgalom résztvevői is bosszankodásukban legföljebb csak találgathattak, hogy ugyan mi célból sétafikálnak ezek a város közepén, a verőfényes napsütésben. A táblákra pingált szívárványszínű szívekből ugyan gondolhattak egyet-s mást, ám az afféle menetekben a résztvevők is szívárványszínekbe és egyebekbe öltöznek/vetkőznek, miközben dübörög a technó, a fasiszták pedig tojásokat hajigálnak rájuk.

Ebben a menetben egy árva magyar vagy szlovák zászló sem tűnt fel, amelyekkel pedig utalni lehetett volna a demonstráció tartalmára. Annyi történt, hogy teljesen normális pozsonyi magyarok találkoztak rég nem látott ismerőseikkel, félfüllel meghallgattak néhány beszédet valamint a Magyar Nemzeti Hip Hop ekvivalens - és szintén zseniális - szlovák változatát, láthatták élőben zenélni a Sme sztárkarikaturistáját Shooty-t, majd sétáltak egyet a városban. Az egyetlen bevállalós jelenet a Stefánik-szobornál történt meg, ahol Petőcz Kálmán előbb szlovákul, majd magyarul elénekelte a szlovák himnusz alapjául szolgáló népdalt. Sajnos itt már nem volt hangosítás, a nagyon halkra vett megafonból szóló énekhang 10 méterre sem hallatszott el, így a szlovák Nemzeti Színházat körülölelő bevásárlóközpontok arra flangáló közönsége nem sokat észlelt ebből a jelenetből. A másnapi sajtóból sem valószínű, hogy megtudták volna, mi is történt éppen ott, mivel szlovák sajtóvisszhangja sem nagyon volt az eseménynek. A demonstráció végeztével a résztvevők a nagy melegben beültek néhány jól megérdemelt sörre, ám a szlovák-magyar viszony ettől feltehetőleg nem sokat javult. De azért köszi szépen.

A Sme videója a demonstrációról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr522068896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2010.06.14. 17:16:34

"Ebben a menetben egy árva magyar vagy szlovák zászló sem tűnt fel, amelyekkel pedig utalni lehetett volna a demonstráció tartalmára."

Nemzeti zászlókat nemzeti demonstrációkon láthatsz. Miért vinnének megbékélést hirdető demonstrációra különállást jelképező szimbólumokat?
süti beállítások módosítása