Szlovákiában megtörtént, ami néhány hónappal ezelőtt szinte lehetetlen forgatókönyvnek tűnt: a legutóbbi közvéleménykutatási adatok szerint valóban reális esély mutatkozik teljes kormányváltás véghezvitelére. Persze ehhez sok mindennek egyszerre kell összejönnie, de úgy tűnik, Robert Fico kormányfő ezúttal eltaktikázta magát. És mintha hatástalan lenne a magyar kártya.

Nézzük meg, miért is változott meg a helyzet. A teljes kormányváltás egyrészt azért tűnik hirtelen reálisnak, mert abban az esetben is bekövetkezhet, ha  mindhárom jelenlegi kormánypárt bejut a parlamentbe. Mindezidáig a számok alapján a három pártnak (Smer, SNS, HZDS) együtt többsége volt a közvéleménykutatásokban, ez esetben akár a jelenlegi koalíciót is fenntarthatná Fico. Ugyanakkor szinte tetszés szerint lecserélhetné valamelyik, számára kényelmetlenebb pártot egy-egy felajánlkozó ellenzékire. Ám változott a helyzet: az idáig toronymagasan vezető fő kormánypárt, a Fico vezette Smer két megbízható ügynökség szerint is 30 százalék alá esett, míg korábban 40% körüli népszerűséget mértek neki. Ugyanekkor a két kisebb párt, a Slota-féle SNS, és Meciar HZDS-e is az 5%os küszöb közelébe került, így együttesen már nem érnék el a kormányalakításhoz szükséges egyszerű többséget. Ezzel ellentétben valamennyi ellenzéki pártnak van esélye bejutni a parlamentbe, ők együttesen pedig többségben lennének a mostani koalícióval szemben.

Másrészt ami nagyon lényeges: gyakorlatilag az összes ellenzéki párt kizárta a választások utáni együttműködés lehetőségét a Smerrel. Kivéve éppen a Magyar Koalíció Pártját, azonban meglehetősen perverz koalíció képét vetítené előre, ha éppen velük, a Fico által egyik főellenségnek kikiáltott párttal lépne szövetségre a hatalom megtartása érdekében. Ezt valószínűleg Csáky pártjának választói sem néznék túl jó szemmel.

Vajon hogyan történhet meg, hogy vereséggel felérő győzelmet szenvedhet el Fico? Az már most megállapítható, hogy talán túlságosan elbízta magát. A korrupciós botrányok miatt gyakorlatilag az év eleje óta defenzívában van, amelyeket nem tudott hitelt érdemlően tisztázni és megoldani. Fico úgy gondolta, magyarázat helyett a legjobb védekezés a támadás, ezért fő bűnbakként saját koalíciós társait, és természetesen a sajtót, az ellenzéket, és a magyarokat tette meg. A defenzívából csak utóbbi segítségével tudott időnként kitörni, de úgy tűnik, erre a banánra ráunt a nép. Orbán Viktor kétharmada, Trianon-törvény és a kettősállampolgárság sem hozta meg a kívánt hatást. A kettősállampolgásrágot betiltó, hirtelen meghozott törvényével viszont magára haragította azt a 200 ezer állampolgárt is, aki már jelenleg is rendelkezik más állampolgársággal - többnyire amerikai vagy brit útlevéllel. Koalíciós partnereit viszont folyamatos támadásaival és a felelősség rájuk hárításával, meggondolatlanul sikerült a parlameti küszöb határáig leszalámiznia, így akár egyedül is találhatja majd magát a parlamentben az ellenzékkel szemben.

Ha mindez nem lenne elég, a maga bulldog módján, rosszul időzítve, túl gyorsan ütötte ki a kétes pártfinanszírozás leleplezésével az ellenzék fő erejének számító SDKÚ vezérét, Dzurindát, így megszabadítván a pártot legfőbb ballasztjától. Eközben a sajtó egy része - amelyet Fico a kezdetektől nyíltan ellenségnek tekint - pedig kicsit túllépve határain, gyakorlatilag hadjáratot indított Fico ellen, nagyon okosan bevonva mindenféle civil és közéleti személyiségeket. A .tyzden című hetilap például naponta tett közzé olyan videót, amelyen egy-egy neves személyiség mázolt nagy piros ikszet Fico arcképére. A SME napilap zseniális karikaturistáját, Shooty-t pedig annyira kiakasztotta a kormányfő egyik karikatúrája miatti beperlésével, hogy gyűjtést szervezett Fico-t és a kormányt kigúnyoló óriásplakátok kihelyezésének érdekében. Az akció annyira jól sikerült, hogy többtízezer euró jött össze, így billboardok százai, és matricák, képeslapok százezrei lepték el az országot. A közösségi weboldalakon pedig se szeri se száma a Fico-ellenes oldalaknak, és a meciari idők után úgy tűnik, végre ismét van civil kurázsi az ország lakosaiban. És gyakorlatilag kiszámíthatatlan, milyen hatása lesz a két nappal a választások előtt kirobbant botránynak, amely lényege, hogy Fico egy hangfelvételen pártjának sötét hátterű finanszírozásáról beszél. Plusz szavazatokat aligha hozhat neki. (Ráadásul a kormányfő két napja primitív és sértődött hangnemben próbálja elutasítani a vádat.)

Mindez persze még édeskevés lenne az ellenzék győzelméhez. Alapvető feltétel, hogy valamennyi, szám szerint mind az 5 ellenzéki párt bejusson, és egyik se paktáljon le Ficóval. Márpedig a két magyar párt helyzete kétséges (a három szlovák párt szinte biztosan veszi az akadályt), mindkettőt a bejutási küszöb környékén mérik. Az MKP inkább bízhat a magyar szavazatokban, paradox módon sok szavazatot hozhat neki az, ami úgy tűnik, magának Ficónak nem: a kormány magyarellenes kirohanásai. Személyes tapasztalat, hogy sok, magát liberálisként meghatározó ember is az MKP-ra akar szavazni, holott korábban ez meg sem fordult a fejükben. A Híd pedig főleg a magyar fiatalok és a kiábrándult szlovák szavazatok erejében bízhat, utóbbi érdekében ismert és normális szlovák politikusokat is felsorakoztat listáján. Ám a játék nagyon kockázatos, könnyen hoppon maradhat bármelyik a kettő közül. Az ellenzékkel együtt. Ugyanis ez azt jelentené, hogy az elveszett ellenzéki szavazatok miatt Fico újra visszajönne a játékba. Így elképzelhető, hogy a magyarok szavazatok döntenek az ország további sorsáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr512074629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása