Az eddigi kedélyes pofozkodás káeurópa két aktuális ripacsállama között átcsapott nyíltszíni háborúba azt követően, hogy az egyik ripacs, illetve annak képviseletében bizonyos Kétharmad Viktor, példátlanul erőteljes mandátumot kapott többek között arra, hogy lerendezze a hegylakók szomszédok faragatlan arcát. Ráadásul ennek a műveletnek haladéktalanul nekilátott. Abba most ne menjünk bele, hogy a kétharmad valójában a választásra jogosultak 1/3-át jelenti abszolút számokban, hiszen mindössze 2,7 millióan szavaztak a Fideszre a 8 millió jogosultból. A hiányzó egyharmadot a magyar választási matematika adta a győztes pártnak.

Persze a másik ripacs sem vétlen az ügyben, sőt: néhány hét múlva parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában. Ilyenkor pedig valahogy mindig a szokásosnál is jobban divatba jön a magyarokkal való riogatás. Ez egy ősi szlovák népszokás, úgy kell elképzelni, hogy a férfiak beborovicskáznak délutánonként, este pedig  Orbán Viktor és Duray Miklós arcképével díszített görbelábú papírbábukkal ijesztgetik és kergetik az asszonyokat, és a gyermekeket, így égetve beléjük az ősi ellenség képét. Közben pedig olyanokat mondanak róluk, hogy ezek újra ún. Nagymagyarországot akarnak, és hülyének néznek bennünket. Ez a szokás alapvetően két, a politika nyelvére lefordított célt szolgál: egyrészt ha megígérik a népnek, hogy megvédik az országot a mongol  papírmasétól, a nép erre fogékony része rájuk szavaz. Másrészt pedig - egyáltalán nem elhanyagolható módon - addig sem a kormány különféle korrupciós és egyéb botrányairól esik szó a választási kampányban.  

A szlovákiai választásoknak keresve sem találhattak volna jobb időpontot a szlovák kormánypártok szempontjából. Egyrészt néhány héttel a kétharmados magyar kormány megalakulását követően kerül rá sor, ami már önmagában ijesztő lehet az egyszerű szlovák léleknek. Pláne így, hogy - Ficoék minden várakozását felülmúlva - azonnal elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot. Kiegészítve olyan finomságokkal, mint az idei év magyarországi médiaeseménye, bizonyos Vona Gábor divatbemutatója a parlamentben. A szlovák reakció előre kiszámítható volt, ennél sokkal kevesebbért is ülésezett már rendkívülien a szlovák kormány/parlament/biztonsági tanács. Most rátettek néhány lapáttal, többek között azonnal hazarendelték a budapesti nagykövetet, és szimultán parlamenti ülést tartottak, ezzel jelezvén, Fico felveszi a latexkesztyűt, ja és köszi érte, Viktor. Szívesen, máskor is.

Felmerül a kérdés, hova ez a nagy sietség a Fidesz részéről, vajon milyen stratégiai célt-célokat követnek látszólag érzéketlen magatartásukkal. Merthogy 90 éve egész jól megvannak kettős állampolgárság nélkül a felvidéki magyarok, ezt az egy hónapot sámlin guggolva is kibírtuk volna már. Kérdéses tehát, valójában milyen érdekeket is tart szem előtt a Orbán ezzel a lépéssel, amely azonnal a szlovák kampány fő témájává, Orbán pedig gyakorlatilag Fico fő kampányfigurájává vált. Ráadásul a némileg józanabb ellenzéki szlovák pártokat is törvényszerűen a nemzetieskedő, pontosabban magyarellenes licitálás kalodájába kényszerítette. Márpedig ezzel a Fidesznek számolnia kellett, nem ostoba fiúk ők. És azt is tudniuk kell, hogy a magyarokkal riogató kampánnyal szerzett szavazatokon múlhat Fico sorsa, hiszen halvány esély mutatkozik a kormány megdöntésére. Időnként viszont olybá tűnik, mintha Orbánnak nagyon is megfelelne, ha maradna Fico kormánya, mivel a belső ellenségekkel való leszámolást követően is jól jöhet egy hosszútávon funkcionáló ellenség, amelyhez bizton lehet majd nyúlni, ha szükség van rá.

Ám látni való az is, hogy a felvidéki magyar öntudatra több szempontból is "pozitív" hatással van a csatározás, hiszen ami pluszszavazatokat jelent Ficónak és társainak, éppúgy pluszként mutatkozik a Magyar Koalíció Pártja számláján is, mivel a pártszakadást követően a parlamenti küszöb szélén táncoló párt - főként a rivális Híd párt nyilatkozatait látván - begyűjthet sok magyar protestszavazatot a szlovák nacionalista tobzódás láttán. Magyarul olyanokból is előbújik a lappangó nacionalista állat, akik normális körülények közepette nem szavaznának az MKP-ra. Ugyanakkor fennál a veszély, hogy a "magyar oldal" többet veszít a réven, mivel ha marad a jelenlegi kormánykoalíció, sokra nem megy majd az ellenzékben eltöltött újabb 4 évvel.

Tény, hogy Fico és kormánya Orbán keménykezűségét látva láthatóan beijedt, hiszen hol keménykedő üzeneteket küld, hol pedig szinte könyörög egy személyes találkozóért, ám meglepve tapasztalja, hogy Orbán gyakorlatilag a semmibe veszi őt. A szlovák kormány elmúlt 4 évben a felvidéki magyarokkal szemben mutatott parasztkodásait figyelembe véve megállapítható, hogy teljes mértékben rászolgált erre a bánásmódra, és mindenképp kezdeni kellett valamit a  bunkó arroganciájával. Ám legalábbis június 12-ig, azaz a szlovákiai parlamenti választások napjáig nyitott kérdés marad, vajon indokolt és helyes lépés volt-e így rárontani a szomszédállamra.

Aki pedig abban bízik, hogy a cirkuszból egyelőre kifogyott a muníció, azt emlékeztetném arra a tényre, hogy közeleg június 4-e, a trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulója - igen, jól számol a figyelmes olvasó: éppen 8 nappal a szlovák választások előtt. Márpedig egyrészt a Fidesz a jobbikos agendát átvéve már be is terjesztett - egy egyébként viszonylag visszafogott - törvényjavaslatot június 4. emléknappá nyilvánításáról. Talán nem kell részletesebben ecsetelnem, hogy ezt az aktust Fico éppúgy a szlovák államiság megkérdőjelezéseként fogja tálalni, mint a kettősállampolgárságos törvényt, sőt. És ne felejtsük, hogy néhány röhejes folklórcsoportnak pedig az a hobbija, hogy ez alkalomból elmennek Trianonba koncertezni és sápítozni, a franciák jogos csodálkozását kiváltva ezáltal. Illetve bizonyos Jobbik ezen a napon előszeretettel emlékezteti határlezárásokkal a felvidéki magyarokat arra a tényre, hogy papíron még léteznek a trianoni határok, holott ha Trianon nem lenne, feltehetőleg a Jobbik sem létezne...

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr842000387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása