Igencsak érdekes a magyar kormány azon naiv igyekezete, mely szerint február 1-től 50 millió forintos alapot hoz létre a szlovák nyelvtörvény - még nem is létező - áldozatainak kárpótlására. Tök jól hangzik a dolog, meg minden, de valahogy mégis: ha jobban beleszagol az ember a levegőbe ez ügyben, kiderül, az ötlet odakozmált már megszületésének pillanatában. Én, mint potenciális megsegítendő áldozat, ugyanis nem kérek ebből a vacsorából, bár köszönöm szépen az igyekezetet.

Némileg ugyanis furcsának tartom első, második és sokadik ránézésre is, hogy egy EU tagállam efféle segélyalapot hozzon létre egy másik tagállam állampolgárainak javára. Ha valamiféle EU-s úradnyík, komisszár lennék, mondjuk egy Knut Semmitmondó Vollebaek, bizony összevonnám szemöldökömet ennek hallatán, és jól kivizsgálnám az ügyet. Mint öntudatos EU-polgár, szintén kissé sértőnek érzem az effajta igyekezetet. Oké, tudjuk jól miféle fáról szalajtották ezt a szlovák kormányt, de azért mégiscsak: nálunk is vannak négyévente választások, meg van villanyvasút, kábeltévé, csatornázás, internet, sőt: az eurót bevezették már, no. Szóval van ami van, de azért ez itt nem a kibaszott Burma, hogy segélyalapokat kéne létrehozni.

Ezekben a válságos időkben például joggal gondolnám magyar állampolgárként, hogy vajon egy gazdaságilag köztudottan jobban prosperáló állam polgárait - ha mégoly magyarok is - ugyan miért kéne kisegíteni anyagilag, miközben itthon nagyobb a baj? Tehát, ha kérhetem, ne szítsák ellenünk a hangulatot az anyaországban. Hiszen még élénken emlékszünk a kettősállampolgárságos népszavazásra, amikor utolsó csóró bandaként lettünk beállítva, akik a magyar állam pénzére, segélyeire, ellátórendszerére ácsingóznak. Sokan el is hitték. Ha most szólalt meg a szocialista lelkiismeret, késő bánat.

Továbbá borítékolható a szlovák politika reakciója is, nyilván teleharsogja majd Fico a sajtót olyasmikkel, hogy a magyar kormány pénzügyi támogatás révén törvénysértésre buzdítja Szlovákia állampolgárait. Ami igaz is, ha úgy vesszük. Ez az érv egyrészt kapóra jön majd neki a nemzetközi fórumokon, másrészt igen jól fog jönni neki a választási kampányban, higgyék el. A szavazótábora imád csámcsogni ilyen témákon.

Sajnos azonban mégsem Bajnaira, Ficora kell leginkább mérgesnek lennem. Hanem a béna felvidéki politikusokra, akik oltári kényelmükben hagyják ennek az alapnak a szerencsétlen magyar kormány általi létrehozását. Mégiscsak ilyen éhenkórász banda lennénk? Parlamenti képviselőinknek fejenként két láblógató asszisztensre is futja, de az, hogy egy hasonló alapra összedobjanak a havi 3-4 ezer eurós jussukból, eszükbe nem jutna. Majd a hülye magyar kormány. Pedig ül belőlük összesen 20, azaz húsz darab a szlovák parlamentben. Bár mit is várjon tőlük az ember, hiszen még arra sem képesek, hogy magyarul kinyissák a szájukat a parlamentben, holott joguk az van rá. Bezzeg Pesten lóvéért pampogni, az megy nekik. Mindemellett természetesen vannak sikeres, milliárdos vállalkozóink is, akikről ilyen eseteben szintén nemigen hallani, és most nagyon finoman fogalmaztam. Az egyik például ott csücsül a MOL által tulajdonolt Slovnaft kőolajfinomító vezérigazgatói székében. Szóljon már rá a Hernádi vagy a Csányi, lécciléccilécci. Dehát majd a hülye magyar állam, ugyebár, az törődjön ilyesmivel, mert felvidéki magyar társadalmi szolidaritás, sőt: társadalom sincs igazán.

Amit pedig különösen nem értek, az a mindezidáig igen szimpatikus, pártfüggetlen tevékenységet folytató, Petőcz Kálmán nevével fémjelzett Szlovákiai Magyarok Kisebbségi Kerekasztala szerepvállalása ebben a kétes értékű ügyletben, a Fórum Intézettel egyetemben. Kár lenne egy ilyen dologgal elrontani a renomét, volt már elég magyar állami pénzlenyúlda szervezet a felvidéken az elmúlt években. Bár ez nem egy nagy összeg, de akkor is.

Részemről lemondok a részemről, tessék mondjuk inkább a haiti földrengés áldozataira fordítani az összeget. Vagy valami kórházfelújításra, cigányproblémára, akármi, de ne Fico választási kampányát, és a mi kényelmünket, bénaságunkat finanszírozzák ebből a pénzből, ha kérhetem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr181711501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.29. 08:12:52

Szerintem ebből az alapból nem a szlovák költségvetés kívánják gyarapítani, hanem bátorítani a magyar nyelv használatát, hogy ne féljenek az emberek a szankciótól.

A büntetést nemzetközi bíróságon vissza perelné a Magyar Állam. Jogsértésre hivatkozva. Ez a fontos rész kimaradt a tájékoztatásból.

kurgan 2010.01.29. 08:28:48

@Jobb híján MDF-es: oké amit leírtál. és azt, amit én írtam itt fent, olvastad? abban pont arra próbáltam rámutatni, mennyire célt téveszt szerintem ez a dolog. egy nonszensz. kétlem , hogy ettől bárki bátrabban használná a magyart felvidéken.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.29. 08:43:04

@kurgan:

Én úgy tudom, hogy a nyelvtörvényt inkább az emlékművek feliratozásával kapcsolatos esetek miatt hozták, mindenesetre itt Magyarországon eléggé sok meredek dolog elhangzik ezzel kapcsolatban.
A szlovák ellenzék nem szavazta meg, ez azért jelent valamit.

"Bár mit is várjon tőlük az ember, hiszen még arra sem képesek, hogy magyarul kinyissák a szájukat a parlamentben, holott joguk az van rá."

Ti szavaztatok rájuk. Ragaszkodni a tolmácsoláshoz meg időhúzás lenne, meg nem is túl életszerű, ha tökéletesen beszélnek szlovákul.
Nálunk Kolompár Orbánék is magyarul beszélnek, de attól még cigánynak tartják magukat és a többség is annak tartja őket.
(Csak egy példa a nyelvhasználatra, nem cigányozni akartam)
Szóval a magyar-szlovák konfliktus nem (csak) nyelvi kérdés. De akkor milyen még?

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.01.29. 12:23:36

@kurgan:

Szerintem neked érdekes lehetne elolvasni amit a nevem mellett látsz. A kapcsolódás nem közvetlen, de nagyon azt hiszem, van.

Ami a magyar képviselők magyarul beszélését illeti, amit ez a Jobb híján MDF-s öngyűlölő kifogásol akit én növekvően kifogásolok, érdekes, a román képviselők 1918 előtt símán megtették a magyar parlamentben, hogy románul interpelláltak, ha olyan kedvük volt. Pedig technikailag nyilván nagyobb problémát jelentett a fordítás. Ez adott esetben lehet önbecsülés kérdése.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.29. 12:45:06

@kurgan:

Szerintük az. És?
Ha elvesztik a pereket és vissza kell csengetni a kirótt büntetéseket, akkor kiderül, hogy volt értelme.

Belügyekbe avatkozás! Dobálodzás a hangzatos szavakkal, nem kell komolyan venni.

Ha jogilag tényleg rendben van a büntetés, akkor nincs mitől tartaniuk.
A magyar kormány meg naná, hogy védi a htm-akat. Nem szlovák ügybe avatkozik bele.

Egyelőre 0 büntetést róttak ki.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.29. 12:56:26

@A Nép Te vagy:

Én nem vagyok szlovákiai magyar parlamenti képviselő, nem látok a fejükbe. Szerintem is evidens lenne, ha magyarul élnék az életüket, ha magyarok, sőt HIVATÁSOS magyarok.

De ők inkább a cigány utat választják: A mi cigányaink magyarul cigányok, ők meg szlovákul magyarok. Legalábbis így látszik, vagy nem?

Amúgy nem egyszerű ez a kérdés, járjuk körbe, ne rögtön csípőből anyázzunk.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.29. 13:09:19

@A Nép Te vagy:

"Ami a magyar képviselők magyarul beszélését illeti, amit ez a Jobb híján MDF-s kifogásol"

Lehet, hogy nem voltam egyértelmű.

Arról van szó, hogy a szlovákia magyar parlamenti képviselők NEM élnek a törvény adta jogukkal és NEM szólalnak fel magyarul a szlovák parlamentben.

Ez tény. Okait nem tudom, csak találgattam, jóhiszeműen.

kurgan 2010.01.29. 13:12:36

@A Nép Te vagy: már korábban is találkoztam az írásoddal, csak sajnos még nem volt időm a végére jutni, de mindenképp elolvasom.

Engem mindigis zavart, hogy nem használják ki tövényadta lehetőségüket és nem szólalnak fel magyarul, amivel minimum példát mutathatnának. sokkal hatásosabb fellépés lenne a nyelvtörvény ellen akármilyen alap létrehozásánál.

@Jobb híján MDF-es: nem kéne annyira csórónak nézni a felvidéki magyarokat, hogy a magyar állam helyettünk akarjon perköltséget állni. még én is külső beavatkozásként élem ezt meg. és több a kára mint a haszna, mint láthatod, máris elkezdtek rugózni rajta a szlovák nacionalisták, szóval mondhatom agyon jól jön ez nekünk választások előtt. ilyen direkt módon nem kéne hogy beavatkozzon a magyar kormány, ezt felvidéki magyarként mondom, nem értem miért nem akarod ezt megérteni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.29. 13:20:34

@kurgan:

Nem csórónak nézésről van szó, de talán az is benne van, azért egy szlovákiai magyar nyugdíjast is meg lehet ijeszteni pénzbüntetéssel, hiába kapja €-ban a nyugdíját.

Inkább jogi segítségről van szó, a Magyar Állam összegyűjti az ilyen ügyeket és egyben perli Szlovákiát nemzetközi bíróságon. Ez nagyobb durranás, mintha néhány szlovák állampolgár magányosan próbálkozna.

A beavatkozás meg jogos, érezzék a htm-ek (akiknek fontos a magyar nyelv), hogy Magyarország mögöttük áll. Akinek meg nem fontos a magyar nyelv, azt meg NEM érinti.

kurgan 2010.01.29. 13:26:18

@Jobb híján MDF-es: csakhogy ez kéretlen segítség, és mint mondtam, több kárunk mint hasznunk van belőle politikailag. ha nem tudunk egynugdíjast megvédeni, akkor az rólunk vall. szerintem meg tudnánk tenni, és a pénzt is összeszedni. miért kívlről akarjátok megmondani, mi a jó nekünk??? ez az alap kifejezetten KÁROS.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.01.29. 13:32:55

@kurgan:

Maradjunk abban, hogy „a nevem melletti link”.

Egyetértek a nyelv olyan demonstratív védelmével amiről beszélsz. Legkevesebb időnként hasznos volna.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.29. 13:35:16

@kurgan:

"ha nem tudunk egynugdíjast megvédeni, akkor az rólunk vall."

Bocs, de Ti innen egy eléggé töketlen bandának néztek ki.

Én különben nem is értem ezt az egész szlovákiai magyar kérdést, azért is vagyok itt, hogy valami információhoz jussak.

Amúgy tényleg választási cirkusz.
Bajnainak egy jó pont a nemzeti szavazóktól.
Ártani azért nem árt, nehogy már komolyan vegyél egy SNS-es hőzöngőt.

kurgan 2010.01.29. 13:39:47

@Jobb híján MDF-es: igen, tényleg töketlen egy banda ez itt, de ennél jóval kevésbé látványos és direkt módon is lehet segíteni. SNS-hőzöngő? Fico pártjának alelnöke és egyben minisztere ment neki máris, és meg lennék lepve, ha maga Fico nem hozná majd szóba. hát ne makarod megérteni? ezzel nem néhány SNS hőzöngőt tudnak mozgósítani, hanem a szlovákok jelentős részére hatni tudnak, és elterelni a figyelmet egyéb súlyos gondokról. ezerszer többet veszítünk ilyen dolgokkal a réven mint amennyit nyerünk(?) a vámon.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.01.29. 13:40:35

@kurgan:

Hogy működik ez az alap? Mert, ha mondjuk hozzáférhetővé teszik ottani magyarok, mittudomén, pártok, képviselők, más szervezetek számára, hogy adott esetben a hírdetett célra csapolják, ahogyan ők ott helyesnek tartják, talán nem akkora hiba. De ha csonkamagyar kézen marad és esetről esetre utalnak át, mintegy fölülről lefelé, az inkább ciki.

Mindenesetre nem volna szabad ilyet létrehozni sem az érintettekkel egyeztetés nélkül. Ha az ottani magyarság képvisleőivel megbeszélték, és úgy hozták létre, megint más.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.01.29. 13:46:31

@Jobb híján MDF-es:

OK, így másképp hangzik.

Érdekes amit mondsz arról, hogy ez későbbi jogi izéknek lenne a kiinduló pontja. talán. De nagyon gyanakszok, mert nem úgy figyeltem meg, hogy ez a banda a legkevesebbet is törődne az elszakított magyarokkal. (Egyik banda sem, ha már itt tartunk) Csak ahogyan és amennyiben nekik más szemponból hasznos. Így igazad lehet abban amit később mondsz a jó pontról.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.29. 13:46:32

@kurgan:

"ha maga Fico nem hozná majd szóba."

Az egyik oldal azt harsogja, hogy fasiszta Szlovákia rasszista nyelvtörvényt hoz, a másik oldal meg ezt a belügyekbe avatkozás baromságot.

Komolyan veszi ezeket - nemzetközileg - valaki, aki számít? :-)

Szarfaszú jogi szájtépés.

Ha a szlovák alkotmány elvileg biztosítja a magyarok anyanyelv használatát, akkor a fejük tetejére is állhatnak.

Már Franciaországban is regionális nyelvnek számít pl. a korzikai.

Nem árt a botrány, utána legalább letisztulnak a dolgok.

kurgan 2010.01.29. 13:52:46

@Jobb híján MDF-es: "Nem árt a botrány, utána legalább letisztulnak a dolgok. "

Könnyen beszélsz odaátról.

beeble 2010.01.29. 20:55:16

Szerintem semmi baj az alappal. Mégpedig főleg azért, mert nem kizárólag és kimondottan a büntetések kifizetésére hozták létre, hanem az esetlegesen megbüntetettek jogi lépéseinek finanszírozására, az esetleges perekben felmerülő költségek kifizetésére. Ne essünk át a ló túloldalára, ne támadjuk az anyaországiakat akkor is, ha segíteni próbálnak, mert ez nagyon nagy hiba. Mert egyedül csak rájuk számíthatunk saját magunkon kívül.
Ami az EU-tagságot illeti, az illetékesek legalább elgondolkodhatnak az ilyen alap láttán. Mert azután, hogy tétlenül nézték a köztársasági elnök kiutasítását és a kollektív háborús bűnösség megerősítését, semmi csodálkozni valójuk nem lehet egy ilyen alap létrejöttén.
A belügyekbe való beavatkozást illetőleg az a helyzet, hogy valójában a szlovák kormány avatkozik a magyar belügyekbe - senkinek semmi köze ugyanis ahhoz, hogy egy állam kinek adja az adófizetői pénzét, illetve kit támogat belőle.

misko 2010.01.29. 23:17:41

@kurgan: Úgy tűnik, hogy Te itten glóriát fontál a becsmérlő kifejezésekből a kis fejed fölé (talán úgy gondolod, ettől lesz igazad?), közte az én tegnapimmal is. Pedig én nem akartam senkivel se közösséget vállalni ezek közül, sőt, még csak nem is olvastam ezeket a kommenteket. Én csak azt szeretném, hogy kösd fel anyádat a lábánál fogva, ő is biztosan olyan jópofa karikatúra lenne fejjel lefelé.

Amúgy szerintem se nyerő ötlet ez az alap.
Szerinted se.
Javaslatod van-e, bármely fél számára, olyan, amely közös ügyeinket előbbre vinné?
Persze, hogy nincs. A fikázás, a lesújtó kritika a legkönnyebb műfaj, nem igényel önálló munkát, legfeljebb mások gondolatainak újra megrágását.
Brávó, csak így tovább!

kurgan 2010.01.30. 07:27:20

@beeble: felfogás kérdése. én úgy látom, nem kéne belemenni a szlovák kormány játékaiba. a nyelvtörvénnyel is csak provokálnak, és sikeresen teszik, teljesen tudatosan, másra se várnak, csak a magyar reakciókra, hogy aztán a választók előtt ezzel igazolhassák magyarellenes téziseiket.

@misko: valóban mutatóban bent hagytam párat, hogy lásson miről is beszéltem. lógass föl amit akarsz
igen, javaslatom az, hogy nem kell ilyen alap, de szerintem ez az írásból is kiderül. és persze nem kell nyelvtörvény sem. ezt nehéz kiolvasni?
hogy a kritika könnyű vagy nehéz műfaj, ne tudom. úgy vettem észre sok embernek nincs kritikai véleménye a világról, még kevesebben tudják azt közérthetően leírni. én ezzel próbálkozom, azt persze nem tudom megítélni, mekkora sikerel.
de amúgy igazad van, a fikázás a lekkönnyebb, és ennek legalpáribb válfaja a komment..

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.01.30. 18:43:09

@misko:

A kritikát nem lehet kifogásolni azért, hogy elhangzik. Az sem indokolt, hogy csak az bírálhat aki másképpen is hozzájárult. Ezek ál- vagy rossz szempontok. Egyetlen kérdés lehet csak elhangzott kritikák kapcsán. Az, hogy indokoltak-e vagy nem.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.02. 14:33:39

@kurgan:

Robert Fico szerint a magyar kormány által létrehozott nyelvalap a magyarországi választási kampány része, s ezért Pozsonyt az ügy nem nagyon érdekli.

"Ez a Magyar Köztársaságban folyó választási kampány része" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök hétfői pozsonyi sajtóértekezletén.

"Politikai gesztusról van szó, ezért minket semmiképpen sem izgat" - tette hozzá.

A szlovák kormányfő leszögezte: ugyanakkor félreértés is, mert fizikai személyek a nyelvtörvény megsértéséért nem büntethetőek.

www.hirado.hu/Hirek/2010/02/01/17/Ficot_nem_nagyon_erdekli_a_nyelvalap.aspx
süti beállítások módosítása