Mindig elérzékenyülök, amikor magyarországi politikusok nyilatkoznak rólunk, határontúli magyarokról olyan ügyekben, amelyek bennünket érintenek, ám nekik láthatóan fogalmuk sincs, miről is beszélnek. Különösen olyankor, ha az ún. nemzeti oldal képviselői teszik ezt nagy vehemenciával. Bizony egy könnycseppet töröltem ki a szemem sarkából a jobbikos Szegedi Csanád EP-beli felszólalását hallván is, melyben nemes egyszerűséggel azt követelte, hogy félmillió magyart zárjanak ki az Európai Unióból.

Persze Csanád betyár uram ezt nem így fogalmazta meg, hanem azt találta mondani, hogy Szlovákiát kell kizárni az EU-ból, amíg a nevezett ország nem vonja vissza "a magyarokat minden nap megalázó, szélsőségesen rasszista nyelvtörvényét". (Hát nem gyönyörű az is, amikor rasszista bagoly mondja rasszista verébnek?) Hát nem is tudom. Én, mint Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgára, félmillió sorstársammal egyetemben, nem túlzottan örülnék annak, ha - játsszunk el a nyilvánvalóan lehetetlen javaslattal - holnaptól ismét csak útlevél birtokában, ellenőrzés után mehetnék meglátogatni budapesti barátaimat.Mert feltételezem, hogy Csanád betyár brilliáns javaslatának többek között ez lenne a következménye. Meg esetleg az, hogy egész sor felújításra szoruló felvidéki magyar iskola esne el a megítélt EU-s pénzektől. (Mert a kezdeti kiéheztetést követően bizony még ez a szlovák kormány is elkezdett rábólintgatni a magyar pályázatokra). Sőt, ki tudja, a mindig is Moszkva felé kacsingató Fico kormányfő és tettestársai késztetést éreznének arra, hogy bosszúból jól megkurtítsák a felvidéki magyarok jogait.

A forrófejú betyárivadék egy percig sem gondolhatta komolyan primitív javaslatát - ha mégis, akkor sokkal nagyobb a baj - ilyen csipcsup ügy miatt egyetlen országot sem zárnak ki az EU-ból. Még csak meg sem nagyon dorgálják. Sajnos. Némi jóindulattal feltételezhetnénk, hogy a felszólalás célja az volt, hogy napirenden tartsák a témát az EP-ben. De a Jobbikról nem feltételezünk jóindulatot, egyrészt mert ilyen tahó módon ez nem megy, másrészt mert ő csak orrokat szeret beleverni a földbe. Ezért csak egyetlen célt lehet neki tulajdonítani: a Jobbik a határontúli magyarok hátán taposva próbál hatni az ún. nemzeti érzelmű potenciális szavazóira, mert a "javaslatnak" az égvilágon semmi gyakorlati haszna számunkra nincs és nem lesz. Ám a szlovák sajtóban természetesen azonnal az olvasottsági listák élén találta magát a róla szóló tudósítás, és vígan megindulhatott a fórumokban a magyargyalázás. Ezúttal némi joggal, mert ugyan kinek ne csípné a szemét, ha a szomszéd ki akarja zárni őt valahonnét?

Persze a Fideszt sem kell félteni, hiszen az ő EP-beli képviselői az új szlovák EU-biztost pécézték ki maguknak. Valaki leadta Szájeréknak a drótot, hogy Maroš Šefčovič - aki egyébként egy nemzetközileg elismert karrierdiplomata - úgy 5 évvel ezelőtt azt találta mondani, hogy a romák kihasználják a szlovák szociális rendszert, mégpedig tette ezt Szlovákia EU-nagyköveteként, egy EU-konferencián. (Hát nem egy molnároszkári szint, az hétszentség). Annyi esze azért volt Szájernek, hogy egy spanyol kollégával tetette fel a kérdést, a szlovák biztos pedig az EP képviselők megelégedésére megválaszolta a kérdést, magyarul kimosta magát. Ezért Szájer - szlovákbiztos ami nem biztos alapon - lecigányellenesezte őt. Az eredmény?  Robert Fico szlovák kormányfő ma nagy sajtótájékoztatót tartott, melynek fő témája a "soviniszta és nagymagyaroszágpárti" Fidesz volt, amely szerinte foglalkozhatna inkább például a cigánygyilkosságok felderítésével. Természetesen a "rendkívül veszélyes" Fideszt azonnal összemosta az itteni Magyar Koalíció Pártjával, azon keresztül pedig az egész szlovák ellenzékkel. Hát, köszönjük neked, Szájer József és Szegedi Csanád, így nyeritek meg Ficónak a parlamenti választásokat. Akit pedig épp most fingattak meg a szlovák kamionsofőrök, és egyéb ügyek miatt is gyöngyözött a homloka, de így most remekül elterelhette a figyelmet.

Félreértés ne essék, Fico alpári és hisztérikus reakciója szintén megér egy misét, ám ő ezt teljesen tudatosan csinálja, meg is mondta előre, hogy ki fogja használni a magyar kártyát a közelgő választások kapcsán. Nem csinál mást, csak lecsapja a magas labdákat, amit a magyar jobboldal és a magyar fasiszták adogatnak neki. Természetesen a nyelvtörvény nem egy kóser dolog. Ám az efféle vérostoba jobbikos és fideszes akciókkal fikarcnyit sem segítenek, sőt nagyon sokat ártanak a nevezett pártok azoknak, akikről állítólag szól a történet: nekünk, felvidéki magyaroknak. Feltehetőleg ezt ők is nagyon jól tudják. Így csak arra lehet gondolni, hogy kizárólag saját politikai tőkéjüket kovácsolgatják. A mi hátunkon. Ideje lenne leszállni rólunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr881686098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vigyázat netkampány zajlik! 2010.01.21. 12:33:18

  Pier vagyok. 193 cm magas, kék a szemem és szőke a hajam. Szabadidőben sportolok, és a hobbim, hogy virágot szedek neked. Julcsi amióta Interneten keres társat pontosan tudja, hogy az előbbi üzenetet lehet, hogy a szeplős Ödönke írta neki, hunyo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hegyilany 2010.01.22. 09:22:03

Ha nem foglalkozik a magyar politika a felvidéki magyarokkal akkor az a baj, ha igen, akkor az a baj.
Van sapka/nincs sapka, pofon jár.

kurgan 2010.01.22. 13:14:53

@hegyilany: nem így van. nem gond ha foglalkozik vele, az a baj hogy így foglalkozik vele, pusztán kampány szintjén. mennek a nagypofájú kijelentések, csak abba nem gondolnak bele, hogy mindennek mi isszuk meg a levét. lehetne ezt értelmesen csinálni is.

karc77 2010.01.27. 23:22:01

Szerintem (és lehet h én tévedek) a felvidéki magyarok tudják hogy mit szeretnének, és kérnek ha kell nekik valami. De meg lennék lepve ha egy jókora hőzöngés lenne most a wishlist tetején.

wasawski 2010.01.28. 07:40:58

Én belátom, hogy van rossz felszólalás gúnyhatáron túli magyarok érdekében. Az viszont mindg is idegesített, hogy "Jajj, inkább maradj csendben, mert csak mi isszuk meg a levét!". Ezzel azt lehet csak elérni, hogy mindent meg fognak engedni magukni a tótok. Az lesz a vége, mint ami most van! Verik a magyarokat, büntetik a nyelvüket. Maradjunk csendben? Eddig ezt művelte a jelenlegi parlamenti résztvevők! Jobb lett? Egyszerűen kizárják a köztársasági elnökünket az országból. Megteszik, mert megteheti, hisz nem szól senki. Ne szóljunk semmit? Nem feltétlenül kampányol ezzel a Jobbik. Lehet, hogy meg akarja mutatni, hogy ők nem tűrnek el mindent, mint a maszop és fityesz. Nem vagyok elfogult Jobbikos, egy rakat hibája van a pártnak és a képviselőinek. De már nagyon elegem van a hallgatásból! Azért tart most itt a helyzet, mert az olyanok mint te, csititgatják és megpróbálják visszafogni a tenni akarókat! Gondolod, hogy a megtépázott jogaitokat a szlovákok szép szó hatására emberi szintre emeli? Te biztos szlovákiában élsz? Nektek kell a legtöbb erőt mutatni a szlovákoknak, hogy változzon valamit is a helyzet, nem pedig lehurrogni azt, aki segíteni akar a határon túli magyaroknak!

fransancisco 2010.06.15. 15:11:09

"(Hát nem gyönyörű az is, amikor rasszista bagoly mondja rasszista verébnek?)"

neked mi bajod van, elgurult a gyógyszered?
süti beállítások módosítása