Semmi újat nem mondok azzal, hogy a politikai pártok előszeretettel használnak ki bármilyen témát saját, vélt népszerűségük növelésére, még akkor is, ha az adott dologhoz esetleg semmi közük sincs. Olykor egészen gusztustalan mélységekbe képesek alászállni. Jelen esetben a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) tette ezt, rámoccant ugyanis a Tátrában szerencsétlen balesetet szendvedett magyar hegymászók ügyére. Tecciktudni nemzetiségi ügyet kreált belőle az egyetlen szlovákiai magyar párt, igen, jól hallották. A jószomszédságról papolnak.

Ugyanis azt találta ki az MKP, hogy a három pórul járt hegymászót a hegyről lehozó  Tátrai Hegyimentő Szolgálatot A jó szomszédság és megértés díjára  javasolja, amely díjat 2008-ban alapítottak Magyarország és Szlovákia aktuális külügyminiszterei. Namármost a díjat állítólag azért alapították, hogy elismerjék azon szlovák vagy magyar személyek, illetve intézmények érdemeit, akik az élet bármely területén jelentős mértékben hozzájárulnak a szlovák-magyar kapcsolatok fejlesztéséhez, a két nemzet közötti kölcsönös megértéshez. Hát itt álljon meg a menet. Valaki magyarázza már el nekem légyszíves, hogy ugyan mi módon járul hozzá a két nemzet kapcsolatának fejlesztéséhez az, hogy a hegyimentők tették a dolgukat, és lehozták a sérülteket? Talán nem ez volt a kötelességük? Ha japán hegymászókról lenne szó, valamelyik japán párt is jelölné a hegyimentőket a japán-szlovák barátság díjára?

Vagy már annyira rossz lenne a helyzet, hogy dícséretet érdemel pusztán betege nemzetisége okán egy orvos, aki megment egy beteget? Hát ez nem emberi kötelesség? Vagy az MKP-ban tán azt gondolják, hogy a szlovák hegyimentők előbb megnézik, miféle szerzet jutott bajba, aztán eldöntik, hogy megmentik-e? A díjra jelölő MKP-s logikával márpedig ez lehet a helyzet. -Te, Jano, valakik bajba jutottak fent, de úgy hallom feferónok. Felmenjünk azért? - Üsse kő, hátha kapunk érte jószomszédság díjat.

Hát nem is tudom. Én a hegyimentők helyében jól megsértődnék ezen a jelölésen. Hiszen nem azért mentik az embereket, mert magyarok vagy szlovákok, hanem azért, mert emberek. Évtizedek óta tömegével járnak síelni és hegymászni magyarok a Tátrába, de nemigen hallani olyan esetről, amikor a nemzetisége okán megtagadták volna bárkitől is a segítséget. Ha ilyesmi történe, nyilván azonnal botrány kerekedne belőle.

Ám a botrány inkább az MKP ötlete, és az, hogy most nyilván kurva okosnak gondolják magukat. De nem azok. Emberi fából próbálnak nemzeti vaskarikát gyártani, ám jobb lenne, ha az élet más területén keresgélnének jelölésre érdemes tetteket, embereket. Például ezt ni. Nem kéne mindenre ráhúzni a nemzeti kérdést, és pláne egy magát felelősnek és standardnak gondoló politikai párt ne élősködjön az ilyen történeteken. Személy szerint pedig inkább az MKP vezetéséért küldeném a mentőket, valaki lehozhatná őket arról a hegyről, ahol ilyen ötleteik támadnak...

A bejegyzés trackback címe:

https://hornazem.blog.hu/api/trackback/id/tr351691856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lokálhíró (törölt) 2010.01.22. 08:51:09

Döbbenetes, hogy dilettánsok politikai szerephez jutva micsoda károkat tudnak okozni: ha megkapják a kitüntetést a hegyimentők, akkor viccé válik, súlyát veszti egy komoly lehetőség a közeledésre, ha nem kapják meg, akkor megint egymásnak feszülnek a nemzeti egók.
"A pokolhoz vezető út jó szándékkal van kikövezve".

phoenixke 2010.01.22. 08:55:26

Alap esetben igazat adnék Neked, de jelen esetben sajnos más megvilágitásban kell nézni. A pornép agyát annyira átmosta a média mindkét oldalon, hogy ilyen látszat "jószomszédok" cikkekre van szükség hogy valamelyest javuljon az image az emberek fejében. Értsd úgy, hogy jelenleg sok honfitársunk azt gondolná a szlovák hegyimentő annyira utál minket, hogy ott hagyna minket megdögleni.

hegyilany 2010.01.22. 09:19:17

Egyetértek. Szerintem nem díjat, hanem egy hivatalos köszönetnyilvánítást érdemelne az a kb. 40 hegyimentő, aki a magyarok lehozásában segített. De azt azért igen.
Mindezt nem azért, mert ők szlovákok, mi meg magyarok, hanem mert ezt minden hasonló helyzetben ILLIK megtenni.
Nem tudom volt-e ilyen hivatalos nyilatkozat magyar részről.

yafet 2010.01.22. 09:21:11

Ilyen alapon kell egy lista azokról, akik ártottak ennek a "jószomszédi" iszonynak....

kívülálló 2010.01.22. 09:23:02

Ekkora barmokat. Látszik, hogy hülyék mindenhez. Különben feltünne nekik, hogy valamihez értő, elhivatott emberek között nincsenek határok. Legyen szó madármegfigyelésről, békamentésről, sportról, vagy éppen hegymászásról.

kívülálló 2010.01.22. 09:26:31

A jószomszédság, sőt a boldogabb élet záloga, ha az ún. "politikusokat" zárt helyen tartjuk.
A nyelvhasználat is csak ezeknek az ostoba tulkoknak okozott megoldhatatlan problémát, az emberek egyszerűen úgy beszélnek, ahogy a másik megérti.

hááááát 2010.01.22. 09:43:40

Minap segitettem egy szlovák teherautó soförnek ,aki az út szélén vesztegelt eligazodni.kapok díjjat?Ez egy baromság.Két ember segít egymáson,szerintem ez egy alapvető viselkedési norma.

Szarazinda 2010.01.22. 10:05:41

Azért ez tényleg elképesztően bizarr. Nem volt abban a pártban egyetlen ember, aki az ötletet hallván szólt volna, hogy hagyni kellene ezt a negédes, mézes-mázos baromságot? Atyaúristen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.01.22. 10:43:47

Ha magyar részről merült volna fel, hogy kapjanak valamit, és az indoklásba nem keverik bele a nemzetiségi kártyát, hanem a helytállást veszik alapul (életmentő érem, vagy valami hasonló), akkor a célt is elérnénk, meg a keserű szájíz se lenne.

szunyog87 2010.01.22. 11:24:39

Szerintem egy(vagy több) ember mentett meg egy(vagy több) embert.

kurgan 2010.01.22. 12:58:49

@phoenixke: igazad van, de ha a blog.hu-t médiának veszed, akkor épp ez ellen a hatás ellen próbáltam tenni :)
@yafet: elég hosszú lista lenne..
@Szarazinda: rátapintottál a lényegre. hidd el ha benne lett volna a sajtóban, plusz híres hegymászó lenél, az mkp téged is jelölne.
@szunyog87: így van. amíg a politika kézbe nem evszi az ügyet..

kurgan 2010.01.22. 12:59:29

ahh, most nézem, hogy a facebookon az mkp oldalára kitettem a linket, de már törölték.. :D

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2010.01.22. 15:26:25

@kurgan: nem törölt senki semmit, hanem át lett helyezve a blogbejegyzésekkel foglalkozó facebook fórumba. Kérném figyelmesebben olvasni, mielőtt ok nélkül vádaskodni kezdünk.
süti beállítások módosítása